Αισθητή άνοδο του «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας δείχνει μία νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ απομένουν περίπου δύο εβδομάδες έως το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Έρευνα του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες «Sun» και «Times» καταδεικνύει πως το 47% των Σκωτσέζων ψηφοφόρων θα ψήφιζε «ναι» και το 53% «όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόσταση του «ναι» από το «όχι» έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στα μέσα Αυγούστου, η οποία έδινε προβάδισμα 14 μονάδων στους πολέμιους της ανεξαρτησίας.

Την περασμένη Παρασκευή, μια έρευνα του ινστιτούτου Survation είχε καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα, με 47% της πρόθεσης ψήφου υπέρ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έναντι 53% για όσους υποστηρίζουν την παραμονή της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν έτσι μια κάμψη σε σύγκριση με τις προηγούμενες έρευνες που έδιναν στο “όχι” προβάδισμα 12 μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το στρατόπεδο του “ναι” μπορεί πλέον να ελπίζει ότι είναι σε θέση να αποσπάσει μια θεαματική και ιστορική νίκη, ενώ το στρατόπεδο του “όχι” αναρωτιέται πώς μπόρεσε να βρεθεί ξαφνικά σ’ αυτό που μοιάζει με μια μάχη της τελευταίας στιγμής για να διατηρηθεί η Σκωτία στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου» σχολιάζει στο ιστολόγιό του ο Τζον Κέρτις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, ο οποίος προτείνει μια σύνθεση όλων των δημοσκοπήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης