Η Ιαπωνία θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 3% ετησίως από το επόμενο οικονομικό έτος, στο πλαίσιο μιας πολιτικής για την ενδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει επίσης τις πολιτικές προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ θα χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να δώσει νέα πνοή στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολιτικές αποτελούν επίσης θετική εξέλιξη για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση και θα καταστήσει ευκολότερη την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

«Χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε συνεχή οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη από τους αυξανόμενους μισθούς και ο κατώτατος μισθός πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτήν τη διαδικασία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Η αύξηση των μισθών έχει επείγοντα χαρακτήρα για τους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς το Τόκιο θέλει να αυξήσει τις καταναλωτικές δαπάνες, που θεωρούνται καθοριστικές για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την έξοδο της χώρας από τον αποπληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομία έχει βυθιστεί δύο φορές σε ύφεση από τότε που ο Άμπε ανέλαβε την πρωθυπουργία, στα τέλη του 2012, και η κυβέρνησή του δέχεται πιέσεις για να δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την οικονομία.

Ο εθνικός μέσος όρος του κατώτατου μισθού στην Ιαπωνία ήταν 780 γιεν (6,36 δολάρια) την ώρα το προηγούμενο οικονομικό έτος, άρα μια αύξηση της τάξεως του 3%, η οποία ωστόσο και πάλι δεν θα επαρκεί για την αγορά ενός μπολ με νουντλς – γεγονός που αποτυπώνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φορείς χάραξης της πολιτικής στο να ενδυναμώσουν την κατανάλωση.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Άμπε είπε ότι επιδιώκει την αύξηση του εθνικού μέσου όρου του κατώτατου μισθού στα 1.000 γιεν την ώρα.

Οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών θα ξεκινήσουν από το επόμενο οικονομικό έτος και η απόφαση δεν θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης