Η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» εναντίον του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την κοινή προσπάθεια Μόσχας, Τεχεράνης και Άγκυρας να συνεχισθεί η ειρηνευτική προσπάθεια της Αστάνα. Χώρια ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής ανάμεσα στις διαφορετικές πλέον ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Για το Ιράν, η τουρκική πολεμική επιχείρηση έχει περιπλέξει την ήδη περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, εξασθενίζοντας την ειρηνευτική προσπάθεια του Σότσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα όρια της αμερικανικής ανάμειξης στο συριακό ξεσκεπάστηκαν μετά τις συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον στην Άγκυρα.

Στις 17 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με την τουρκική ηγεσία, ο Ερντογάν συνέδεσε την τουρκική επιχείρηση με την επιστροφή των 3,5 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζουν τώρα στην Τουρκία, πίσω στην πατρίδα τους.

Τον μηχανισμό με στόχο την αποκατάσταση των καλών σχέσεων Άγκυρας-Ουάσινγκτον, αποκαλύπτει η «Χουριέτ», δημοσιεύοντας δήλωση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με την οποία: «Θα σχηματισθούν τρεις ομάδες εργασίας. Μία υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, μία υπό τους υπουργούς άμυνας (και με τη συμμετοχή παραγόντων των υπηρεσιών ασφάλειας) και μία υπό τον έλεγχο των δύο ηγετών», χωρίς ο Τούρκος πρωθυπουργός να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποχώρηση των κουρδικών Δυνάμεων Προστασίας (YPG) από την πόλη Μανμπίτζ «αποτελεί το βήμα για μακροχρόνια αποτροπή των τρομοκρατικών απειλών εναντίον της Τουρκίας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί «αν η Ουάσινγκτον τηρήσει τις υποσχέσεις της», προθέτοντας ότι η Τουρκία «έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία», όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Μόναχο, κατά την διάρκεια της Συνόδου για την Ασφάλεια.

Καθώς συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, , ομάδα Κούρδων προσωπικοτήτων εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς την παγκόσμια κοινότητα.


Ανάμεσά τους δύο Κούρδοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ο δρ. Serbest Nebi και ο δρ. Musa Kaval, μαζί με τον Κούρδο Κοινοβουλευτικό στο Ιράκ δρα. Kerim Bradosti και άλλους Κούρδους βουλευτές.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου αναφέρει πως «εξουδετερώθηκαν άλλοι 27 μαχητές του YPG και τζιχαντιστές του ISIS, με αποτέλεσμα ο αριθμός συνολικά να φτάνει τους 1.641, από τότε που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην περιοχή του Αφρίν.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης