Αυστραλία: Επανεμφανίστηκε το σκορβούτο λόγω της κακής διατροφής

Αυστραλία: Επανεμφανίστηκε το σκορβούτο λόγω της κακής διατροφής
Το σκορβούτο, μία ασθένεια που συνδέεται παραδοσιακά με τους ναυτικούς οι οποίοι απουσίαζαν για μεγάλα διαστήματα από τα σπίτια τους, έκανε αναπάντεχα την επανεμφάνισή του στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες σήμερα να αναφέρουν πολλαπλά κρούσματα.

Η ασθένεια, η οποία προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης C, ήταν πολύ συχνή στο παρελθόν --και πολλές φορές μοιραία. Συνήθως έπληττε τους ναυτικούς, επειδή για πολλούς μήνες δεν κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Κάποτε η ασθένεια αυτή σπάνια εμφανιζόταν σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί και στη Βρετανία, ενώ μία ιατρική επιθεώρηση εφέτος ανέφερε την περίπτωση βρέφους που εμφάνισε σκορβούτο στην Ισπανία.

Η Τζένι Γκάντον, ερευνήτρια του Κέντρου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και την Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών. Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ασθένεια, όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς της δεν επουλώνονταν.

«Όταν τους ρώτησα για τη διατροφή τους, ένας (από αυτούς απάντησε ότι) κατανάλωνε ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά οι υπόλοιποι έτρωγαν ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών, απλώς τα έβραζαν υπερβολικά, γεγονός που καταστρέφει τη βιταμίνη C» είπε.

«Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο να καταναλώνει κάποιος πολλές θερμίδες, αλλά να μη λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά» πρόσθεσε.

Η διάγνωση για σκορβούτο σε 12 ασθενείς έγινε με βάση αιματολογικές εξετάσεις και τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει, ενώ όλοι θεραπεύτηκαν με τη λήψη βιταμίνης C.

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικό σχηματισμό κολλαγόνου και συνδετικών ιστών προκαλώντας μελανιές, αιμορραγία από τα ούλα, κηλίδες αίματος στο δέρμα, πόνους στις αρθρώσεις και δυσκολία στην επούλωση των πληγών.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τροφίμων κατά του σκορβούτου είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μπρόκολα, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές και τα γκρέιπφρουτ, αλλά το υπερβολικό βράσιμο των λαχανικών μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016, 10:48