Η Αυστραλία κάλεσε σήμερα τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να δώσουν από κοινού μια απάντηση στη χρήση των εφαρμογών αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων στο Ίντερνετ για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με την Καμπέρα, τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον δήλωσε ότι η χρήση του «μαύρου Διαδικτύου» (παράνομο Ίντερνετ) από τους εξτρεμιστές και τους άλλους εγκληματίες βρίσκεται σε αύξηση.
Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την έναρξη διήμερης ειδικής συνόδου κορυφής της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Σίδνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μνημόνιο συμφωνίας, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία θα έχει στόχο τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών πάνω στην ασφάλεια σε θέματα πληροφορικής, όπως και των αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής, αναμένεται να υιοθετηθεί αργότερα σήμερα.
«Η χρήση εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων από τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες αντιπροσωπεύει δυνάμει μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες όσον αφορά τις ικανότητες των υπηρεσιών πληροφοριών της σύγχρονης εποχής», δήλωσε ο Ντάτον.

«Μολονότι τα έθνη επικεντρώνονται στην αποτροπή των τρομοκρατικών απειλών στο έδαφός τους, θα ήταν λάθος να αντιληφθούμε το πρόβλημα αυτό από μια αυστηρά εθνική σκοπιά», πρόσθεσε. «Η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός παραβιάζουν, υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα».

«Η αποφυγή των απειλών απαιτεί μια ενωμένη περιφερειακή προσπάθεια, με έναν συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών μας που είναι επιφορτισμένες με την εθνική ασφάλεια και τη διατήρηση της τάξης», συνέχισε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Καμπέρα βοηθάει ήδη τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας στις προσπάθειές τους που έχουν στόχο την διακοπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.

Τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν με τους τζιχαντιστές που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Συρία και το Ιράκ μετά την εξάρθρωση σε μεγάλο βαθμό του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Την ASEAN απαρτίζουν δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας: Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Λάος και Καμπότζη. Η Αυστραλία είναι εταίρος σε διάλογο με την ASEAN από το 1974.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης