Μετά την νίκη στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, του πρώην αρχηγού τους και μελλοντικού ομοσπονδιακού Προέδρου της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, το κόμμα των Πράσινων που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, προτίθεται τώρα να προωθήσει περισσότερο τα θέματα οικολογίας, παιδείας και Ευρώπης.

Οι Πράσινοι που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, πέρα από την υποστήριξη για τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν δεν διεξήγαγαν δική τους θεματική προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο στα θέματα της Ευρώπης, του ασύλου και της κοινωνικής πολιτικής, ή στο θέμα υποκίνησης μίσους στο διαδίκτυο, υπήρξε μία έντονη αντιπαράθεση – τονίζει σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η αρχηγός των Πρασίνων και διάδοχος του Βαν ντερ Μπέλεν στην ηγεσία τους, Εύα Γκλαβίσνιγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια, στον αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο (τον σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν) και την ομάδα του, οι Πράσινοι έδωσαν μία μακρόχρονη ευκαιρία από το καλοκαίρι, σε αντίθεση με το Κόμμα των Ελευθέρων που ζητούσε από την ίδια ακόμη ημέρα ορκωμοσίας του, την άμεση ανάκληση ολόκληρης της κυβέρνησής του. Ωστόσο ο χρόνος έχει τελειώσει, και οι Πράσινοι θα σκληρύνουν πλέον τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Εύα Γκλαβίσνιγκ, οι Πράσινοι επιμένουν για παράδειγμα, στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της σχολικής οργάνωσης, ενώ κατά την άποψή τους, ο καγκελάριος θα πρέπει να φροντίσει για ένα “Green New Deal” – τη σύνδεση της προστασίας του κλίματος με την αγορά εργασίας.
Στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η αρχηγός των Πράσινων σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς – που ανήκει στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες – καθώς κατά την άποψή της, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν είχε πάρει σαφή θέση απέναντι σε πολλές τοποθετήσεις του Νόρμπερτ Χόφερ, του υποψήφιου του ακροδεξιού και εθνικιστικού “Κόμματος των Ελευθέρων” στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προσφάτως.

“Χρειαζόμαστε έναν υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όχι για τις χώρες του Βίζεγκραντ (σ.σ. Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), αλλά για την Ευρώπη”, τονίζει χαρακτηριστικά η αρχηγός των Αυστριακών Πρασίνων, ζητώντας στο ζήτημα των προσφύγων και του ασύλου, να προωθηθεί μετά την εγκατάστασή τους και η ενσωμάτωση στην αυστριακή κοινωνία, και να υπάρξουν εκ νέου προσπάθειες για καλύτερες προϋποθέσεις εκπαίδευσης των νεαρών προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σιγουριά, μία κεντρική πρόκληση θα είναι για την ίδια, ο “αλληθωρισμός” από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, προς την κατεύθυνση μίας συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματός του με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης και η πρόσφατη “ατμοσφαιρική προσέγγιση” των Σοσιαλδημοκρατών με το Κόμμα των Ελευθέρων, καθώς, όπως επισημαίνει η Εύα Γκλαβίσνιγκ στη συνέντευξή της, κύριο μέλημα των Πράσινων είναι να εμποδίσουν δεξιές λαϊκίστικες πλειοψηφίες. Σύμφωνα πάντως, με την εκτίμηση της, δεν θα υπάρξουν τόσο σύντομα πρόωρες βουλευτικές εκλογές (σ.σ. κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης