Με εντολή της Εισαγγελίας της Βιέννης και των αυστριακών Υπηρεσιών Προστασίας του Συντάγματος, η αστυνομία συνέλαβε σήμερα σε αυστριακό έδαφος εννέα πρόσωπα τα οποία θεωρούνται ύποπτα ότι επρόκειτο να συμμετάσχουν ως τζιχαντιστές στον πόλεμο στη Συρία.

Όλοι τους έχουν καθεστώς ασύλου στην Αυστρία, και σε περίπτωση προφυλάκισής τους θα κινηθεί διαδικασία ανάκλησής του, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, της σύλληψης των εννέα ισλαμιστών, που βρίσκονταν κοντά στα αυστριακά σύνορα και ήδη ανακρίνονται, είχαν προηγηθεί επισταμένες και συντονισμένες έρευνες των διωκτικών αρχών, σε συνεννόηση και με εντολή της Εισαγγελίας Βιέννης και των Υπηρεσιών Προστασίας του Συντάγματος.

Η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, συγχαίροντας όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το «εντυπωσιακό πλήγμα κατά των τζιχαντιστών» δήλωσε πως τον λόγο έχουν τώρα τα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι «κατά τζιχαντιστών μπορεί να υπάρξει μόνον μια μηδενική πολιτική ανοχής» και ότι η ίδια είχε καταθέσει πριν από αρκετές εβδομάδες μαζί με τους Αυστριακούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών ένα «πακέτο μέτρων κατά των τζιχαντιστών» (των οπαδών του «ιερού πολέμου»).

Ένα από τα σημεία του πακέτου προβλέπει πως σε περίπτωση «μαχητών στο εξωτερικό» με καθεστώς ασύλου στην Αυστρία, το καθεστώς αυτό ανακαλείται άμεσα, καθώς, όπως σημείωσε η κ. Μικλ-Λάιτνερ, «εκείνοι που οι ίδιοι καταπατούν βίαια την ανεκτικότητα, δεν επιτρέπεται να υπολογίζουν πως εμείς θα ανεχθούμε κάτι τέτοιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει οι αιτούντες άσυλο, για τους οποίους αναζητούνται αυτή την περίοδο καταλύματα στην Αυστρία, να συγχέονται και να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι συλληφθέντες εννέα ύποπτοι, καθώς, όπως υπογράμμισε, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο : «οι πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας που καταφεύγουν καθημερινά στην Ευρώπη, βρίσκονται υπό διωγμό από αυτούς τους τζιχαντιστές και χρειάζονται την προστασία μας».

Πρόσφατα, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των Αυστριακών υπηκόων που έχασαν έως τώρα τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία ανέρχεται σε έξι, ενώ άλλοι οκτώ Αυστριακοί πολίτες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε μάχες «στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων».

Το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών οι οποίοι έχουν μεταβεί έως τώρα από την Αυστρία στη Συρία, δεν είναι Αυστριακοί υπήκοοι, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, έχουν μεταβεί στη Συρία συνολικά 100 πρόσωπα από την Αυστρία, 40 από τα οποία έχουν επιστρέψει.

Με την επισήμανση πως οι αριθμοί προέρχονται σε αρκετές περιπτώσεις από αλληλοσυγκρουόμενες πηγές πληροφόρησης από πεδία μαχών, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν ότι από το σύνολο των προσώπων που είχαν μεταβεί από την Αυστρία στη Συρία, περίπου 20 έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στη διάρκεια του εκεί εμφυλίου πολέμου.

Όπως έγραψε πρόσφατα η αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ”, πρόκειται για ετερογενή ομάδα προσώπων που έχουν μεταβεί στη Συρία από την Αυστρία, με περίπου το ήμισυ να είναι τσετσενικής προέλευσης και αρκετά με βοσνιακές, κουρδικές και τουρκικές ρίζες, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαφορετικοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους νέοι άνθρωποι από την Αυστρία καταλήγουν στον τζιχάντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης