Να ξεκινήσουν μία διαδικασία ανασυγκρότησης τους και να αποτελέσουν “το αντίβαρο στην πολιτική άρτος και θεάματα” του επικείμενου κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προτίθενται οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες, αναλαμβάνοντας πλέον στη χώρα τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανακοίνωσε απόψε, μετά τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και απερχόμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, η μελλοντική πολιτική του κόμματος του ως αντιπολίτευση, θα αποτελεί τον αντίποδα απέναντι στον δεξιό λαϊκισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου είχε συνομιλίες τόσο με τον νικητή των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα, όσο και με το Κόμμα των Ελευθέρων, ωστόσο το αποτέλεσμα των συνομιλιών έδειξε πως οι διαφορές με αυτά τα κόμματα στα περιεχόμενα της πολιτικής δεν γεφυρώνονται και είναι πολύ σοβαρές στους τομείς της πολιτικής των φόρων, της στέγης, του περιβάλλοντος, όπως και στην κοινωνική πολιτική.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει στην πολιτική ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, που θεωρεί ως σημαντική αποστολή, και πρόκειται να ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στη Βουλή, στην οποία το κόμμα του έχει, όπως τόνισε, με ένα 44%, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών βουλευτών, ενώ ένας στους δύο βουλευτές του εκλέγεται για πρώτη φορά στη Βουλή.

Σύγχυση είχε προκαλέσει την επομένη των εκλογών, την περασμένη Δευτέρα, η απόφαση του προεδρείου και της διοικούσας επιτροπής των Σοσιαλδημοκρατών να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των εκλογών, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα όσο και με το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάση των διαβουλεύσεων αυτών θα αποτελούσαν ο “κατάλογος κριτηρίων” και η “πυξίδα αξιών”, που είχαν αποφασιστεί το καλοκαίρι από τα όργανα του κόμματος για ενδεχόμενες μελλοντικές κυβερνητικές του συνεργασίες.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη προειδοποιούσαν από μήνες για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Στις ίδιες τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι “δεξιοί” Σοσιαλδημοκράτες, θεωρώντας πως αυτό θα ήταν η λύση για τη συνεχή μείωση της δύναμης του κόμματος τους, φέρεται να ζητούν εδώ και καιρό μία προσέγγιση με την (μεταξύ άλλων, αντιμεταναστευτική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.

Από την άλλη πάλι, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παραμένει πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων και καταγγέλει την οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως “καταστροφική”.

Πολιτικοί σχολιαστές στην Αυστρία, ασκούν εδώ και πολύ καιρό κριτική στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μερική αποξένωσή του από τους ψηφοφόρους του, για επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και για βαθμιαία στροφή του προς το κέντρο και τα δεξιά.

Στις πρόωρες εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι Σοσιαλδημοκράτες, αποσπώντας ποσοστό 26,9%, έχασαν την πρώτη θέση σε εκλογές την οποία διατηρούσαν σχεδόν επί πενήντα χρόνια – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν βρέθηκαν δεύτεροι πίσω από το Λαϊκό Κόμμα – ενώ μεγάλος νικητής τους αναδείχθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο οφείλεται αποκλειστικά η κατάκτηση της πρώτης θέσης, με την αύξηση της δύναμης του κόμματός του από το 24 % στις προηγούμενες εκλογές του 2013 σε ένα 31,5% .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης