“Πράσινο φως” για την προγραμματιζόμενη, στο συνέδριο του ερχόμενου Οκτώβριου, κομματική και οργανωτική μεταρρύθμιση δίνουν τα μέλη του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -το οποίο ηγούνταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο της αυστριακής κυβέρνησης -όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα του κόμματος Μαξ Λέρχερ.

Από τα συνολικά 170.000 μέλη του κόμματος, 38.000 (ένα στα τέσσερα) συμμετείχαν μέχρι τέλη Ιουνίου και απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο ως προς την αναδιοργάνωση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών και τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό, υποστηρίζοντας σε ποσοστό 85% το νέο τους πρόγραμμα αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, σε ποσοστό 70% οι συμμετέχοντες συμφώνησαν με τα προτεινόμενα στο ερωτηματολόγιο οργανωτικά θέματα, υποστηρίζοντας ότι μελλοντικά ενδεχόμενες συμφωνίες κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών θα πρέπει να τίθενται στην κρίση των μελών του κόμματος, και το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό για την ηγεσία, εάν υπάρχει απλή πλειοψηφία, με προϋπόθεση την ελάχιστη συμμετοχή 20 % του αριθμού των μελών του.

Οι συμμετέχοντες στο τωρινό εσωτερικό δημοψήφισμα, τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης προσώπων εντός του κόμματος, υποστηρίζοντας την πρόταση για περιορισμό της πολυθεσίας σε κομματικά αξιώματα, όπως επίσης ότι θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των συνέδρων για την παράταση κομματικής θητείας ενός στελέχους πέραν των δέκα χρόνων.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Μαξ Λέρχερ έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της πορείας στην αναδιοργάνωση του κόμματος», ανακοινώνοντας πως τα οριστικά και επί μέρους αποτελέσματα θα συζητηθούν στα ανώτερα κομματικά όργανα στις 7 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες είχαν παρουσιάσει στις 25 Μαΐου στη Βιέννη, και από τη θέση πλέον του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το νέο πρόγραμμά τους, επτά μήνες από τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και πέντε μήνες από την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, της οποίας ηγούνταν τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Το νέο Πρόγραμμα Αρχών, το οποίο είχε καταθέσει στη διοικούσα επιτροπή και στο προεδρείο του κόμματος ο αρχηγός του, ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, και στην κατάστρωση του οποίου φέρεται να συμμετείχαν με προτάσεις τους περί τα 16.000 κομματικά μέλη, φιλοδοξεί να αποτελέσει “Πυξίδα για τον πολιτικό προσανατολισμό”, αναφέροντας στο προοίμιο του πως “Ο κόσμος δεν παραμένει στάσιμος, αλλά χρειάζεται νέες απαντήσεις” .

Με θέσεις απέναντι στις κοινωνικές ανατροπές εξαιτίας της ψηφιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 65 σελίδες και τέθηκε σε συζήτηση μεταξύ των κομματικών μελών στον Ιούνιο για την τελική μορφή του, που θα ψηφιστεί από το “μεταρρυθμιστικό” Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Όραμα της κοινωνικής δημοκρατίας είναι να ξεπεράσει τις ταξικές αντιθέσεις, να φέρει άνεμο δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της ζωής και να κατανείμει δίκαια τα κέρδη της κοινωνικής εργασίας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως ο αγώνας δίνεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την πλήρη ισότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας θέλει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση για μία ανανέωση σε περιεχόμενα και σε οργάνωση, παραμένοντας πιστό στις θεμελιώδεις αρχές του για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. «Η καρδιά της Σοσιαλδημοκρατίας δεν κτυπά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, αλλά στα κεραμοποιία του Βίνερμπεργ», σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, ο επικεφαλής πλέον της αντιπολίτευσης, από τον περασμένο Δεκέμβριο -μετά από τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ήδη, μετά από την αποχώρηση από τη διακυβέρνηση, ο Κρίστιαν Κερν είχε διακηρύξει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα εργαστεί από την αντιπολίτευση για να επιστρέψει στην πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές και θα πρέπει να είναι «το κόμμα του 9% των ανθρώπων», παραμένοντας η έκφραση του προοδευτικού Κέντρου.

Πολιτικοί αναλυτές ασκούν κριτική εδώ και πολύ καιρό στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μερική αποξένωσή του από τους ψηφοφόρους του, για επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και για βαθμιαία στροφή του προς το Κέντρο και τα Δεξιά. Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων θεωρείται από τους αναλυτές η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των μελών του κόμματος που συνεχίζουν να πληρώνουν τη συνδρομή τους, φθάνοντας σήμερα στα 170.000 μέλη.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση του την εποχή που αρχηγός του ήταν ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε επί 13 χρόνια με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, διαθέτοντας στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% στο χρονικό διάστημα 1971-1983 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του -και αργότερα Σοσιαλδημοκρατικό- αριθμούσε το 1980 πάνω από 730.000 μέλη.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017, οι Σοσιαλδημοκράτες βρέθηκαν δεύτερο κόμμα, χάνοντας την πρώτη θέση που αποσπούσαν σε εκλογές επί σχεδόν μισό αιώνα -με εξαίρεση τις εκλογές του 2002- με ποσοστό 26,9 %, έναντι 26,8 % στις προηγούμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο 2013. Πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του νέου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με ποσοστό 31,5% (24% το 2013), ο οποίος προχώρησε στις 18 Δεκεμβρίου στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο απέσπασε στις εκλογές ποσοστό 26% (20,5% το 2013).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης