Δικαστήριο της αυστριακής πόλης Σάλτσμπουργκ καταδίκασε σε φυλάκιση δεκαοκτώ μηνών, με την κατηγορία της ναζιστικής επαναδραστηριοποίησης και της υποδαύλισης μίσους, έναν 31χρονο κάτοικο του προαστίου Γκρέντιγκ, ο οποίος είχε αναρτήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook άρθρα που εξυμνούσαν τον Χίτλερ, φωτογραφίες γνωστών εγκληματιών των διαβόητων “Ες-Ες”, αλλά και γελοιογραφίες αντισημιτικού περιεχομένου.

Ο 31χρονος, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το αδίκημα της ναζιστικής δραστηριοποίησης και από τους οκτώ ενόρκους του δικαστηρίου, πρόκειται προσεχώς να προσαχθεί σε άλλη δίκη κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή οπλισμού που βρέθηκε στην κατοικία του, αλλά και για απειλές κατά της ζωής της φίλης του, αδικήματα που μπορούν να επισύρουν κάθειρξη έως και δέκα ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ενδιαφερόταν για συνωμοτικές θεωρίες και για το λόγο αυτό είχε αναρτήσει τα ναζιστικού περιεχομένου δημοσιεύματα χωρίς ωστόσο να έχει την πρόθεση ωραιοποίησης του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά αυτή ακριβώς ήταν και η κατηγορία που αντιμετώπιζε και για την οποία τελικά καταδικάστηκε.

Η σημερινή καταδικαστική απόφαση για ναζιστική δραστηριοποίηση υπήρξε σε παραβίαση του “Νόμου Απαγόρευσης”, ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την αυστριακή κυβέρνηση, και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από … “απλή” συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή “συγγενείς”οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης