Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ένα μήνα μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού του, του Ράινχολντ Μιτερλένερ, το συγκυβερνών στην Αυστρία – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικό Λαικό Κόμμα, είχε μεγάλες απώλειες κατά τις σημερινές τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο του Φόραλμπεργκ στη Δυτική Αυστρία, χάνοντας μάλιστα την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσε έως τώρα στην τοπική Βουλή.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Λαικό Κόμμα μείωσε το ποσοστό του κατά εννέα μονάδες στο 41,8% και κατά τέσσερις, στις 16, τις έδρες του (στο σύνολο των 36 της τοπικής Βουλής), ενώ δεύτερο, με ελαφρά μείωση της δύναμής του από 25,1% σε 23,4 % (9 έδρες), παραμένει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντυπωσιακά ενισχυμένο, κατά 6,6 μονάδες είναι το αποτέλεσμα του Κόμματος των Πρασίνων που απέσπασαν ποσοστό 17,2% (6 έδρες) και είναι ο ουσιαστικός νικητής των τοπικών εκλογών, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ακολουθούν με ποσοστό 8,8% (3 έδρες) έχοντας χάσει 1,2 μονάδες, ενώ το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), με ποσοστό 6,9% και 2 έδρες, θα εκπροσωπείται στη νέα τοπική Βουλή.

Στις σημερινές τοπικές εκλογές στο Φόραλμπεργκ — οι οποίες ήταν και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση έπειτα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2013 — το ποσοστό συμμετοχής των 267.000 ψηφοφόρων που καλούνταν στις κάλπες ήταν 65%, έναντι του 68,4% στις τοπικές εκλογές του 2009.

Η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας του Λαικού Κόμματος καθιστά αναγκαία μια συνεργασία του με κάποιο άλλο κόμμα για το σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης, με το Κόμμα των Ελευθέρων να αποκλείεται λόγω των αντισημιτικών δηλώσεων στις οποίες είχε προβεί στο παρελθόν ο τοπικός αρχηγός του, ενώ πιθανότερη θεωρείται μια συνεργασία με τους Πράσινους ή με τους Σοσιαλδημοκράτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O νέος αρχηγός του Λαικού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, είχε εκλεγεί στην κορυφή της ηγεσίας του στις 27 Αυγούστου, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος είχε παραιτηθεί μία ημέρα νωρίτερα από όλα τα αξιώματά του — του αρχηγού του κόμματος, του αντικαγκελάριου και του υπουργού Οικονομικών — εξαιτίας κυρίως της μαζικής κριτικής που ο ίδιος δεχόταν, εδώ και μήνες, από το εσωτερικό του κόμματός του για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μιτερλένερ ανέλαβε συγχρόνως αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ενώ διατηρεί το υπουργείο Οικονομίας και Επιστημών, του οποίου ηγείτο και στο παρελθόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης