Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ), ο ήσσων εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας υπό το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι διέγραψε δύο στελέχη του, διότι μοιράστηκαν νεοναζιστικό περιεχόμενο στον ιστότοπο WhatsApp.

Οι δύο άνδρες, εκλεγμένοι σε δημοτικό συμβούλιο στην Άνω Αυστρία, συνελήφθησαν την Πέμπτη μαζί με άλλα τέσσερα πρόσωπα στην κοινότητα Ζούμπεν (βόρεια) καθώς τους βαρύνουν υποψίες ότι παραβίασαν τον νόμο που απαγορεύει οποιαδήποτε εξύμνηση του εθνικοσοσιαλισμού, ανταλλάσσοντας ρήσεις του Αδόλφου Χίτλερ και φωτογραφίες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο FPÖ, εφαρμόζεται μηδενική ανοχή» έναντι όσων εξυμνούν το Τρίτο Ράιχ, ανέφερε ο Έρβιν Σράινερ, τοπικός αξιωματούχος του FPÖ, επιβεβαιώνοντας τη διαγραφή των δύο στελεχών του κόμματος στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Τα σκάνδαλα με αφορμή τις πολύ στενές σχέσεις μελών των Ελεύθερων με τον ρατσισμό και τη νεοναζιστική ιδεολογία έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Δεκέμβριο και την ανάδειξή του κόμματος στην κυβέρνηση, στο πλευρό των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το FPÖ ίδρυσαν κυρίως πρώην ναζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης του FPÖ και αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επαναλαμβάνει συνεχώς ότι απορρίπτει τον εξτρεμισμό και τον αντισημιτισμό — παρότι ταυτόχρονα εκφέρει έναν πολικό λόγο στον οποίο το κυρίαρχο είναι η αντίθεση της παράταξής του στην υποδοχή μουσουλμάνων μεταναστών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας ακόλουθος της πρεσβείας της Αυστρίας στο Ισραήλ, μέλος του FPÖ, ανακλήθηκε στη Βιέννη από το υπουργείο Εξωτερικών διότι ανέβασε στον ιστότοπο Facebook φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με μπλουζάκι με φιλοναζιστικό σύνθημα, καθώς και φωτογραφία του παππού του με τη στολή μονάδας των ναζί.

Τον Ιανουάριο, τοπικό στέλεχος του κόμματος της άκρας δεξιάς, στέλεχος «παγγερμανιστικής» οργάνωσης, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη ύμνων που είχε γράψει για τους ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης