Την ώρα που με τις αποψινές τελευταίες συγκεντρώσεις των περισσότερων από τα δέκα υποψήφια κόμματα ολοκληρώνεται η εκστρατεία για τις μεθαυριανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, ένας πρώτος απολογισμός αποδεικνύει σαφώς πως στον προεκλογικό αγώνα των δύο κομμάτων που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να σχηματίσουν την νέα αυστριακή κυβέρνηση, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, κυριάρχησαν τα θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είχε καταστεί αναγκαία μετά την εκλογή τον περασμένο Μάιο σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε καταγγείλει αμέσως τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες απαιτώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που ορίστηκε τελικά για τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

΄Οπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, τα θέματα της «πολιτικής μετανάστευσης και ενσωμάτωσης» θα λειτουργήσουν στις βουλευτικές εκλογές ευνοϊκά υπέρ των δύο αυτών κομμάτων, τα οποία τήρησαν και εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό 56 % των ερωτηθέντων θεωρεί ως το σημαντικότερο θέμα για την απόφασή τους στην κάλπη την “πολιτική μετανάστευσης και ενσωμάτωσης”, ενώ στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 51 %, ακολουθεί η κοινωνική πολιτική, η πολιτική υγείας, κατοικίας, οικογένειας και συντάξεων.

Στην τρίτη θέση, καθοριστική για την ετυμηγορία τους, οι ερωτηθέντες κατατάσσουν, σε ποσοστό 31 %, την οικονομική πολιτική και την πολιτική για τις θέσεις εργασίας και στην τέταρτη θέση εμφανίζονται τα ζητήματα εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, με ποσοστό 15 %, ενώ η ευρωπαϊκή πολιτική βρίσκεται μόλις στην όγδοη θέση του καταλόγου, με ένα ελάχιστο ποσοστό 4 %.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανάλογη, παλαιότερη δημοσκόπηση της εφημερίδας Kurier, διαπιστώνονταν πως για ένα ποσοστό 36 % των ερωτηθέντων το σημαντικότερο θέμα ως προς την απόφασή τους στην κάλπη είναι «η ασφάλεια και η μετανάστευση», ενώ ένα 29 % θεωρεί ως καθοριστικό το θέμα “κοινωνική πρόνοια, εισόδημα, συντάξεις”.

Ακολουθούσε, με ποσοστό 20 % «η οικονομία και η εργασία» και με μόλις ένα ποσοστό 9 % το θέμα «παιδεία» ως σημαντικό θέμα για τους ερωτηθέντες στην δημοσκόπηση, ως προς την επιλογή του κόμματος που προτίθενται να ψηφίσουν.

Όπως ανέφερε ο γνωστός ερευνητής και υπεύθυνος της δημοσκόπησης, Βόλφγκανγκ Μπαχμάγιερ, στους οπαδούς του Λαϊκού Κόμματος συντελέστηκε σίγουρα μία θεματική αλλαγή και το θέμα “ασφάλεια και μετανάστευση” είναι τώρα και για αυτούς σχεδόν το ίδιο σημαντικό όπως για τους οπαδούς του Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο ερώτημα «ποιος έχει τις καλύτερες λύσεις για τη μετανάστευση», το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκονταν στη δημοσκόπηση σαφώς πρώτο με ποσοστό 45 %, έναντι 23 % του Λαϊκού Κόμματος και ενός ποσοστού μόλις 14 % που συγκέντρωναν μαζί όλα τα άλλα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό, Πράσινοι και ΝΕΟΣ, ενώ το υπόλοιπο 18 % δεν είχε άποψη.

Για τον Βόλφγκανγκ Μπαχμάγιερ, τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να εκπλήσσουν, καθώς, όπως παρατηρεί, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει «οικοδομήσει» πάνω στο θέμα των ξένων εδώ και 25 χρόνια, ενώ από την άλλη πλευρά πρόκειται πραγματικά για αλλαγή στάσης στο Λαϊκό Κόμμα, και σε μεγάλο βαθμό αυτή οφείλεται στην ανάληψη της ηγεσίας του από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου είναι γνωστή η σκληρή στάση που ακολούθησε στο προσφυγικό.

Ο ίδιος επισήμανε στην εφημερίδα πως στη δημοσκόπηση και στα θέματα «οικονομία, εργασία, κοινωνική πρόνοια και συντάξεις», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προηγείται των άλλων κομμάτων, καθώς τα θέματα αυτά αποτελούσαν πάντοτε τομείς στους οποίους αυτό θεωρείτο από τους ψηφοφόρους ως το πλέον αρμόδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης