O Αμπού Μοχάμεντ Αλ-Αντανί, ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος του Ισλαμικού Χαλιφάτου (IS) που κέρδισε τη φήμη του κακού παιδιού, για τις επιθέσεις στους «απίστους», συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών, καθώς και σιιτών μουσουλμάνων.

Ο Φλογερός ρήτορας, εμπνευστής του μακελειού στη Νίκαια της Γαλλίας, με πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες, ήταν επίσης ο επικεφαλής της «Emni» (μυστικές υπηρεσίες του Isis), σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωστός για τα κηρύγματα μίσους σε οπαδούς του Τζιχάντ, «μαρτύρησε εις το όνομα του Αλλάχ» εχθές στη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από τον Isis.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίτερα από το προπαγανδιστικό όργανο των Τζιχαντιστών, το πρακτορείο ειδήσεων «Amaq», η τρομοκρατική Ισλαμιστική ομάδα αναφέρει ότι ο Αντανί έγινε πλέον «μάρτυρας» του Ισλάμ κι έπεσε «ηρωικά  εις το όνομα του Αλλάχ αποκρούοντας τις στρατιωτικές επιθέσεις» κατά του Χαλεπίου. Το μήνυμα, όμως, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, για το αν ο μαχητής της Ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδος, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης ή από επίθεση στο έδαφος.

Η ομάδα του Τζιχάντ (στην Αραβική, «αγώνας, πάλη», «μάχη») έχει υποστεί μια σειρά από ήττες τις τελευταίες εβδομάδες στο Χαλέπι, καθώς και στις στρατηγικές περιοχές γύρω από την «Ζαραμπλούς» κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 18 Αυγούστου 2012, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έθεσε τον Αντανί σε Ειδικό καθεστώς, παγκόσμιας τρομοκρατικής Λίστας με αμοιβή 5 εκατομμυρίων $, για οποιαδήποτε πληροφορία δινόταν σχετικά με την μαχητική ομάδα του «IS».

Ο Αντανί ήταν ευρέως γνωστός ως επίσημος εκπρόσωπος του Ομίλου της Isis, υπεύθυνος για το συντονισμό των επιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει το «Amaq».

«Ήταν το τελευταίο χρόνο στην κορυφή της πυραμίδας του καθεστώτος της Isis», σύμφωνα με τον Τόμας Γιοσέλιν, Υπευθύνου του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας, στην Ουάσιγκτον.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, δεν υπήρξε καμία επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου Αντανί, αν και το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ήταν ο βασικός στόχος των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, την Τρίτη στην περιοχή αλ-Μπαμπ της βόρειας Συρίας.

Ιρακινός αναλυτής ασφαλείας, ωστόσο, δήλωσε στο «Reuters» ότι ο Αντανί τραυματίστηκε σοβαρά στις 17 Αυγούστου μετά από κτύπημα του συνασπισμού δυνάμεων, κοντά στην «al-Rai», βόρεια της πόλεως του Χαλεπίου και υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα.

Γεννήθηκε στην «Taha Subhi Falaha» δυτική συριακή επαρχία του Ιντλίμπ το 1977, κι έγινε υπεύθυνος των δυνάμεων αναχαιτίσεως των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, λίγο μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Προάγγελος μίσους…

Κατά τη διάρκεια της ιρακινής εξέγερσης εναντίον των ΗΠΑ, ο Αντανί υποσχέθηκε πίστη στο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι – γεννημένος στην Ιορδανία και επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στο Ιράκ- και φυλακίστηκε για έξι χρόνια, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ασφάλειας των ΗΠΑ.

 Μετά την απελευθέρωσή του, προσχώρησε στην Ισλαμιστική ομάδα και πρωταγωνίστησε στην εξέγερση κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο γνωστός στους κόλπους της Isis ως ο «Υπολοχαγός», ήρθε στο προσκήνιο το 2014, μετά την 9η Ιουνίου και την πτώση της βόρειας ιρακινής πόλεως της Μοσούλης.

Με τα «φλογερά» του κηρύγματα εναντίον της Δύσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Amaq» είχε καταφέρει να προσελκύσει ξένους μαχητές και να αποκτήσει οπαδούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε ένα από αυτά πριν από δύο χρόνια ανέφερε: «Να σκοτώνετε τους άπιστους Αμερικανούς ή Ευρωπαίους. Ειδικά όμως να επιτίθεστε στο μοχθηρό και βρώμικο λαό της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των χωρών που προσχώρησαν σε μια συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού κράτους και ο Αλλάχ θα σας ανταμείψει. Σκοτώστε τους με οποιοδήποτε τρόπο όπου και όπως μπορείτε ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης