Η Τουρκία θεωρεί «θεμιτό στόχο» όποια ομάδα προστρέξει σε βοήθεια των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που η Άγκυρα θέλει να εκδιώξει από τον συριακό θύλακο Αφρίν (βορειοδυτικά), ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Η προειδοποίηση αυτή απευθύνεται την επομένη της διείσδυσης στην Αφρίν μιας αυτοκινητοπομπής δυνάμεων φιλικών στο συριακό καθεστώς που ήρθαν να συνδράμουν τις YPG αλλά απωθήθηκαν αμέσως, σύμφωνα με την Άγκυρα, από πυρά του τουρκικού πυροβολικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορούν να επιχειρήσουν πάλι μια παρόμοια απόπειρα σήμερα ή αύριο; Είναι πιθανό. Γι΄αυτό τον σκοπό ελήφθησαν προφυλάξεις. Κάθε μέτρο υποστήριξης στις YPG σημαίνει πως εκείνος που το παίρνει βάζει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με την τρομοκρατική οργάνωση και γίνεται για εμάς θεμιτός στόχος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Η Τουρκία, με την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, ξεκίνησε πριν από έναν μήνα την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» για την εκδίωξη από τα σύνορά της των YPG, μιας πολιτοφυλακής που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Όμως η επιχείρηση πήρε θεαματική στροφή χθες με την ανάπτυξη φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων στον κουρδικό θύλακο, η επικείμενη άφιξη των οποίων είχε ανακοινωθεί από την Δευτέρα από τα επίσημα συριακά ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις «προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την Αφρίν με ημιφορτηγά, αλλά μετά τα πυρά πυροβολικού αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Αυτός ο φάκελος έχει κλείσει για την ώρα», δήλωσε χθες βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης