Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ περιγράφεται ως ιερωμένος συντηρητικός σε ζητήματα δογματικά, αλλά και ως άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες.

Ο ιταλικής καταγωγής Αργεντινός, Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο, έχει κάνει κατά καιρούς πολλές δηλώσεις δημοσίως, τόσο για ζητήματα του καθολικισμού όσο και για τα προβλήματα των καθημερινών ανθρώπων. Ακολουθεί ένα μικρό απάνθισμα των λόγων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκκλησία «να βγει στους δρόμους»
«Πρέπει να αποφύγουμε την πνευματική ασθένεια την οποία συνιστά μια εκκλησία περιχαρακωμένη στον δικό της κόσμο. Είναι αλήθεια ότι το να βγούμε έξω στους δρόμους συνεπάγεται το ρίσκο να συμβούν ατυχήματα, κάτι που ισχύει για κάθε άνδρα και γυναίκα. Αλλά αν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε μία τραυματισμένη εκκλησία που βγαίνει στους δρόμους και μία άρρωστη, αποσυρμένη εκκλησία, σίγουρα θα επέλεγα την πρώτη».

Η διαδικτύωση είναι ΟΚ
«Επίσης προσπαθούμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, με ψηφιακά μέσα, με το Διαδίκτυο και με τα σύντομα γραπτά μηνύματα».

Να βαφτίζονται τα παιδιά εκτός γάμου
«Υπάρχουν ιερείς που δεν βαπτίζουν τα παιδιά των ανύπαντρων μητέρων. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι υποκριτές. Αυτοί βρίσκονται πίσω από τον κληρικαλισμό (σσ: την «εισβολή» των ιερέων σε ζητήματα όχι αυστηρώς θρησκευτικά και πνευματικά ) της εκκλησίας. Αυτοί απομακρύνουν το λαό του Θεού από τη σωτηρία. Κι ένα φτωχό κορίτσι που, αντί να επιστρέψει το παιδί σε Εκείνον που το έστειλε, είχε το κουράγιο να το φέρει στον κόσμο, γυρνάει από ενορία σε ενορία για να βαπτισθεί το παιδί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ματαιοδοξία και η πίσω όψη του παγονιού
«Ένα παράδειγμα που συχνά χρησιμοποιώ για να δείξω την πραγματικότητα της ματαιοδοξίας είναι το εξής. Κοιτάξτε το παγόνι. Είναι όμορφο αν το δείτε από μπροστά. Αλλά αν το δείτε από πίσω ανακαλύπτετε την αλήθεια. Όποιος παραδίδεται σε τόσο εγωκεντρική ματαιοδοξία κρύβει μέσα του μεγάλη δυστυχία».

Για τους «κοπρόφιλους» δημοσιογράφους
«Θεωρώ την Κουρία (την κυβέρνηση του κράτους του Βατικανού) ως έναν θεσμό που με βοηθά και με υπηρετεί. Καμιά φορά προκύπτουν από εκεί άσχημες ειδήσεις, αλλά συχνά περιγράφονται με υπερβολή και χειραγωγούνται ώστε να προκαλέσουν σκάνδαλα. Οι δημοσιογράφοι κάποιες φορές κινδυνεύουν να κολλήσουν κοπροφιλία, γι’ αυτό υποθάλπουν την κοπροφαγία. Είναι μια ασθένεια που μολύνει τους πάντες, άνδρες και γυναίκες: η τάση να εστιάζουμε στις αρνητικές παρά στις θετικές πλευρές των γεγονότων».

Οι γάμοι μεταξύ γκέι «χαλάνε» το σχέδιο του Θεού
«Ας μην είμαστε αφελείς: Η απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν είναι απλώς μια πολιτική διαμάχη, είναι μια απόπειρα να καταστραφεί το σχέδιο του Θεού».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης