Η Ακτή του Ελεφαντοστού, η οποία δεν έχει επηρεαστεί από τον φονικό ιό Έμπολα, ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων με τη Γουινέα και τη Λιβερία, διατηρώντας όμως κλειστά τα σύνορα με τις δύο αυτές χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία.

«Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφασίζει να συνεχιστεί το κλείσιμο των συνόρων» με τη Λιβερία και τη Γουινέα, καθώς και «το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για οικονομικούς και υγειονομικούς λόγους προς αυτές τις χώρες», σύμφωνα με τις «αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 22 Αυγούστου η κυβέρνηση στο Αμπιτζάν αποφάσισε να κλείσει τα χερσαία σύνορα με τη Λιβερία και τη Γουινέα «μετά την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού».

Το μέτρο ελήφθη «υπό αυστηρά προληπτικούς λόγους για την προστασία όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών, που ζουν στην επικράτεια της Ακτής του Ελεφαντοστού», εξήγησε τότε η κυβέρνηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιτίθεται στο κλείσιμο των συνόρων, καθώς αυτή η ενέργεια εξασθενεί ακόμη περισσότερο τη χώρα που έχει πληγεί από την επιδημία, τόσο οικονομικά όσο και από υγειονομικής άποψης, αφού με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η διέλευση ακόμη και των μέσων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από την επιδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάφορες χώρες, όπως η Λιβερία όπου έχουν καταγραφεί τα πιο πολλά κρούσματα, η Γουινέα όπου εμφανίστηκε το πρώτο σύμπτωμα, καθώς επίσης η Σιέρα Λεόνε και η Νιγηρία.

Μη θανατηφόρο κρούσμα επιβεβαιώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο και στη Σενεγάλη. Ένα νέο ξέσπασμα του ιού Έμπολα είχε επίσης διαγνωστεί από την 11η Αυγούστου σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης