Ισλαμιστές ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 14 Αλγερινούς στρατιωτικούς σε μια ενέδρα στα βουνά της Καβυλίας, ανατολικά του Αλγερίου, χθες το βράδυ, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον στελεχών των ένοπλων δυνάμεων τα τελευταία χρόνια.

Οι στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή Τίζι Ούζου, 120 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όταν δέχθηκαν επίθεση από μέλη του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική, την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS και δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του 77χρονου, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, στην προεδρία για τέταρτη θητεία, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο ίδιος παρουσιάστηκε ο θεματοφύλακας της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ. Μετά το τέλος του πολέμου που μαινόταν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990 με τους ισλαμιστές, οι επιθέσεις είναι πιο σπάνιες στην Αλγερία. Όμως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της αναταραχής στη γειτονική Λιβύη.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση ενώ επέστρεφαν από τα εκλογικά τμήματα τα οποία είχαν μεταβεί για να φρουρούν σε μια ανακοίνωσή του που μετέδωσε το APS. Τρεις από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν.

Ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας στην Αλγερία, ο Ραχμάνι Ανίς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η επίθεση αυτή «αποτελεί μια αντίδραση της ΑΚΙΜ στις ήττες του, έχασε πολλά στελέχη του τους τελευταίους μήνες. Η ΑΚΙΜ προσπάθησε επίσης να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών αλλά απέτυχε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας ο στρατός έχει σκοτώσει 37 μαχητές της οργάνωσης από τον Ιανουάριο, ενώ πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επισήμαναν πως ορισμένοι εξ αυτών είχαν οπλισμό που διαπιστώθηκε πως προερχόταν από τη Λιβύη.

Ένας από τους ηγέτες της ΑΚΙΜ που πιστεύεται ότι κρύβεται στα ανατολικά είναι ο Αμπντελμαλέκ Ντρούκντελ, πρώην φοιτητής χημείας που έγινε ηγέτης της οργάνωσης αφού πολέμησε στο Αφγανιστάν. Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας σκότωσαν πέρυσι δύο υπαρχηγούς του στη Μπουίρα, άλλοτε προπύργιο των ισλαμιστών στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990. Η σύγκρουση ξέσπασε το 1992, όταν οι αρχές ακύρωσαν τις εκλογές που όδευε να κερδίσει ένα ισλαμιστικό κόμμα.


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης