Ο Στέφεν Σλέβινς ήταν κυριολεκτικά ξεχασμένος από την αμερικανική δικαιοσύνη, όπως και πολλοί άλλοι κρατούμενοι στις φυλακές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, χρειάστηκε να περάσει 22 μήνες στη φυλακή -και μάλιστα στην απομόνωση- χωρίς δίκη μετά τη σύλληψη του το 2005, επειδή βρισκόταν στο αυτοκίνητο ενός φίλου του στο οποίο βρέθηκαν κλοπιμαία. Βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ υπέφερε από κατάθλιψη. Εστάλη στη φυλακή «Dona Ana County» στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, όπου χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονικός και κλείστηκε στην απομόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και ο Σλέβινς προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία του επιδίκασε 15 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Το ερώτημα που εγείρεται είναι το κατά πόσο τα χρήματα μπορούν να… τον αποζημιώσουν για όσα έχει -αποδεδειγμένα πλέον- άδικα υποστεί. Οι κακουχίες σημάδεψαν το σώμα και την υγεία του. Πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, υποφέρει από μυκητιάσεις στο πρόσωπο και φλεγμονές στα δόντια. Οι δύο φωτογραφίες, πριν και μετά τη φυλακή, δείχνουν τις επιπτώσεις στο πρόσωπο και στην υγεία του Σλέβινς.

«Δεν το έκανα για τα χρήματα» λέει ο 59χρονος, ο οποίος υποφέρει πλέον και από διαταραχή μετατραυματικού στρες. «Ήθελα να δώσω το παράδειγμα για το ότι οι κρατούμενοι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης».

«Δεν έχω δει ποτέ πιο θαρραλέο άνθρωπο» λέει ο δικηγόρος του. «Αγωνίστηκε για όλους. Αυτή η ιστορία μάς αγγίζει όλους και αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα μας». Για τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Σλέβινς είναι απλώς άλλος ένας ξεχασμένος του συστήματος απονομής δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης