Σε μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία της Γενεύης μετά το αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι νεκροί και οι τραυματίες σε σημείο ελέγχου στη Σλαβιάνσκ προκαλούν προβληματισμό στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας στη Γενεύη. “Πολεμική” ατμόσφαιρα προκάλεσαν και τα αναστάσιμα μηνύματα των Πατριαρχών Κιέβου και Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση σε γενικές γραμμές, παραμένει τεταμένη, με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές να βρίσκονται και σήμερα στα οδοφράγματα και να φρουρούν τα δημόσια κτήρια που έχουν καταλάβει.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή σύγκρουση του Μεγάλου Σαββάτου, αντιμαχόμενων στην κατεχόμενη από τους εξεγερμένους ρωσόφωνους πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ρώσο εκπρόσωπο, «το Κίεβο θα πρέπει να αποδείξει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και να αποκλιμακώσει τη βία».

Παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη Γενεύη, για τον «οδικό χάρτη» για τον τερματισμό της έντασης και τον αφοπλισμό των αντιμαχόμενων, το βράδυ του Σαββάτου, ομάδα ενόπλων –προφανώς του (ακρο) Δεξιού Τομέα- επιτέθηκαν σε πρόχειρο «σημείο ελέγχου» ρωσόφωνων στο Σλαβιάνσκ της επαρχία του Ντονιέτσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα.

Από τη Μόσχα καταδικάστηκε έντονα η επίθεση την οποία χαρακτήρισε «καθαρή πρόκληση, που δείχνει ότι το Κίεβο δεν είναι πρόθυμο να υπακούσει τις επιταγές της συμφωνίας της Γενεύης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τη Ρωσία «να ασκήσει την απαραίτητη επιρροή της, στους διαμαρτυρόμενους του Σλαβιάνσκ, ώστε να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει, και να διαλύσουν τα οδοφράγματα από τις εισόδους της πόλης».

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης

O κρατικός ρωσικός σταθμός «Ροσίγια 24», επικαλούμενος τους ανταποκριτές του, μετέδωσε ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις ρωσόφωνους αυτονομιστές και δύο από τους ενόπλους.

Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον ένα νεκρό και τρεις τραυματίες, ενώ οι αυτονομιστές ρίχνουν την ευθύνη της επίθεσης σε ενόπλους ουκρανούς εθνικιστές.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στην περιοχή για να επιθεωρήσει τις ουκρανικές μονάδες.

Πάντως οι ακροδεξιοί ακτιβιστές του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα» στο Κίεβο διέψευσαν κάθε ανάμειξή τους στην αιματηρή επίθεση και απέδωσαν την ευθύνη στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο δια του εκπρόσωπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και χαρακτήρισε τη στάθμευση ρωσικού στρατού στα σύνορα με τη χώρα ως μέτρο ασφαλείας.

«Πόλεμος» και στα αναστάσιμα μηνύματα

Και ενώ στη πλατεία του Αγίου Πέτρου, υπό λαμπρό ήλιο και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε αναστάσιμο μήνυμα ειρήνης, «urbi et orbi», (στην πόλη και ανά τον κόσμο), ενώπιον 150.000 χιλιάδων πιστών, ιταλών και ξένων, η Ανάσταση αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει πόλεμος λέξεων μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης του Κιέβου Φιλάρετος διαβεβαίωσε, στο αναστάσιμο μήνυμά του, ότι με τη βοήθεια του θεού θα ξαναναστηθεί η Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός εχθρός, όπως είπε, είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για να μην καταστραφεί η «ιερή Ρωσία», όπως την αποκάλεσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πριν την Ανάσταση οι καμπάνες του Καθεδρικού του Αγίου Μιχαήλ στην ουκρανική πρωτεύουσα έπαιξαν τον εθνικό ύμνο της χώρας.
 
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης