Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, καθώς Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν την πολεμική ρητορική τους, με το ΝΑΤΟ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ένταση κλιμακώθηκε εκ νέου σήμερα, με τους φιλορώσους μαχητές να αποφασίζουν να πάρουν ομήρους και την κυβέρνηση στο Κίεβο να δηλώνει ότι αρχίζει εκ νέου τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών, αδιαφορώντας για τη ρωσική απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυγμένος «δήμαρχος του λαού» της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ένοπλης φιλορωσικής εξέγερσης στην περιοχή, δήλωσε ότι ο αμερικανοϊσραηλινός δημοσιογράφος Σιμόν Οστρόφσκι, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε τη Δευτέρα θα παραμείνει υπό κράτηση.

«Χρειαζόμαστε αιχμαλώτους. Χρειαζόμαστε ένα διαπραγματευτικό χαρτί» είπε ο Πονομαριόφ στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο gazeta.ru.

Ο Οστρόφσκι, εικονολήπτης και δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για λογαριασμό του ιστοτόπου «ViceNews», αιχμαλωτίστηκε μαζί με τέσσερις συναδέλφους του, όταν φιλορώσοι σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με το περιοδικό Time, μια δημοσιογράφος του οποίου ήταν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Οι τέσσερις από τους πέντε δημοσιογράφους που αιχμαλωτίστηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανικός ιστότοπος ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του Οστρόφσκι.

Συνολικά περίπου 16 άτομα απήχθηκαν από την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ . Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βολόντιμιρ Ρούμπακ, μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, του οποίου το πτώμα βρέθηκε την Τρίτη κοντά στη Σλαβιάνσκ. Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε ότι ο Ρούμπακ απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από φιλορώσους μαχητές.

«Αυτά τα εγκλήματα γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και τη συνενοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Ωστόσο, ο Πονομαριόφ είπε αντιθέτως στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι υποπτεύεται πως πίσω από τη δολοφονία είναι Ουκρανοί υπερεθνικιστές.

Ο Τουρτσίνοφ, ηγέτης του κόμματος Πατρίδα, του οποίου ο Ρούμπακ ήταν μέλος, διέταξε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να αρχίσουν εκ νέου την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών.

Η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι η διαταγή της εφαρμόζεται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν διακοπεί την περασμένη εβδομάδα αφότου πολίτες σταμάτησαν μονάδες του ουκρανικού στρατού και μαχητές κατέλαβαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης