Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αντριάν Φουλάνι, ο οποίος συνελήφθη στα Τίρανα, στις 5 Σεπτεμβρίου, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, με αφορμή την κλοπή 710 εκατ. λεκ (6,5 εκατ. δολάρια) από υπάλληλο του Ιδρύματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων της Σόφιας Novinite, υπέρ της παύσης του κ. Φουλάνι από τα καθήκοντά του ψήφισαν 72 βουλευτές, ενώ έξι τάχθηκαν κατά. Η απόφαση του κοινοβουλίου έχει άμεση ισχύ.

Ο Φουλάνι, ο οποίος διορίστηκε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2004 και διένυε τη δεύτερη, επταετή θητεία του στην Κεντρική Τράπεζα, συνελήφθη και βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης. Τον περασμένο Αύγουστο είχαν γίνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με κύριο αίτημα την παραίτηση του Φουλάνι από τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υπερασπίζεται το έργο του, τονίζοντας ότι η ίδια η τράπεζα αποκάλυψε την κλοπή. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης επτά ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τον «δρόμο» για την απαλλαγή του Φουλάνι από τα καθήκοντά του, είχε ανοίξει, στις 11 Σεπτεμβρίου, η αρμόδια Επιτροπή του αλβανικού Κοινοβουλίου, η οποία είχε υιοθετήσει την πρόταση του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας για την παύση του από τη θέση του διοικητή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης