Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Αφγανιστάν πιθανόν σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα σε μια επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν επίσης τη ζωή τους δύο Αμερικανοί υπαξιωματικοί υπό συνθήκες οι οποίες ερευνώνται, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, περίπου πενήντα αμερικανοί στρατιωτικοί και περίπου σαράντα αφγανοί καταδρομείς μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο αρχηγείο του ΙΚ στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Άμπντουλ Χάσιμπ, ο οποίος θεωρείται από το Πεντάγωνο ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρούν ότι ο Χάσιμπ σκοτώθηκε σε αυτή την επιχείρηση αλλά δεν το έχουν επιβεβαιώσει προς το παρόν, συμπλήρωσε ο Ντέιβις.

«Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του εμίρη (Χάσιμπ) και των ακολούθων του θα επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις του (ΙΚ) στο Αφγανιστάν και θα μας βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος να καταστραφεί (η οργάνωση αυτή) το 2017», ανέφερε η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην αφγανική επικράτεια σε ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια πηγή, «πολλά ανώτερα στελέχη» του ΙΚ και της επαρχίας Χορασάν, όπως είναι γνωστός ο τοπικός του βραχίονας, καθώς και «έως και 35 μαχητές» της τζιχαντιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, οι λοχίες Τζόσουα Ρότζερς και Κάμερον Τόμας, μέλη των Ρέιντζερς (ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς) επίσης σκοτώθηκαν. Για τους θανάτους τους διεξάγεται έρευνα.

«Διεξάγουμε έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου στη μάχη των δύο Ρέιντζερς στην αρχή της σφοδρής μάχης (διάρκειας) τριών ωρών», ανέφερε ο Ντέιβις. «Είναι πιθανό οι Ρέιντζερς να τραυματίστηκαν από φίλια πυρά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μένει να προσδιοριστεί εάν οι σφαίρες που τους χτύπησαν βλήθηκαν από αμερικανούς συστρατιώτες τους, από μέλη των αφγανικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην έφοδο μαζί τους, ή από τους τζιχαντιστές. Ακόμη ένα στέλεχος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκε στην επιχείρηση.

«Μαχόμενοι στο πλευρό των αφγανών εταίρων μας, ο Τζος και ο Κάμερον απέδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να αναμετρηθούν με τον κίνδυνο και να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στους εχθρούς μας», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Τζιμ Μάτις, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Το στρατόπεδο των τζιχαντιστών βρισκόταν κοντά στο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο στοχοθέτησε ο αμερικανικός στρατός τη 13η Απριλίου, όταν προχώρησε στη ρίψη της μεγαλύτερης συμβατικής βόμβας που διαθέτει στο οπλοστάσιό του, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι στο Αφγανιστάν—όπου εμφανίστηκαν στις αρχές του 2015—παραμένουν ακόμη εν δράσει κάπου χίλιοι τζιχαντιστές, περίπου οι μισοί από όσους διέθετε το ΙΚ στη χώρα όταν οι δυνάμεις του στη χώρα έφθασαν στην κορύφωσή τους.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ-AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης