«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, γι’ αυτό οι δύο χώρες πρέπει μακροπρόθεσμα ή ακόμη και αύριο να βρουν τρόπους συνεργασίας».

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία Τζον Χάντσμαν σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στις σελίδες της αμερικανικής πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσμένω ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων θα ανταποκρίνεται κατά κάποιο τρόπο στις ήδη διαμορφωθείσες πραγματικότητες», αναφέρει ο Χάνστμαν στο μήνυμά του και προσθέτει: «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, διαφωνίες, θα υπάρξουν και ευχάριστες στιγμές, όταν θα μπορέσουμε να βρούμε από κοινού το κλειδί για τη λύση κάποιου προβλήματος. Μπορώ να αναφέρω παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας της Αμερικής με τη Ρωσία και τομείς στους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει ότι αρχικά πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν σήμερα μια δύσκολη πορεία. Κατά την άποψη του, στη βελτίωσή τους θα μπορούσε να συμβάλει μια πιο υπεύθυνη στάση της Μόσχας για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα. «Όμως, όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι ζητήματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά για να προωθηθούν, όπως είναι η στρατηγική σταθερότητα, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, το βορειοκορεατικό ζήτημα, είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να επιλύσει αποτελεσματικά ένα οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον τραπέζι των συνομιλιών» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο μήνυμα του, στο οποίο καταλήγει λέγοντας το εξής: «Πιστεύω ότι, μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως και αύριο, πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης