Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε έρημο στη δυτική Αίγυπτο, κοντά στην πόλη Amheida (αρχαία Τριμυθία) ένα σχολείο το οποίο χρησιμοποιηθήκε την εποχή που η χώρα βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, πριν από 1.700 χρόνια. Στους τοίχους του σχολείου αναγράφονταν ελληνικά κείμενα, ένα εκ των οποίων παρέπεμπε στην Οδύσσεια. Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους αρχαιολόγους, είναι το γεγονός ότι στο κείμενο αναφέρεται η Ωραία Ελένη να προσφέρει στους καλεσμένους της ένα… ναρκωτικό (πιθανόν όπιο)!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο αναγράφεται συγκεκριμένα ότι το ναρκωτικό αυτό «απομακρύνει το θυμό και τη θλίψη και σε κάνει να ξεχνάς όλες τις ασθένειες. Όποιος πιει από αυτό, όταν είναι ανακατωμένο σε ένα πιάτο, δεν θα αφήσει ούτε ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλό του τουλάχιστον για μια μέρα»!

Σε άλλο κείμενο οι αρχαιολόγοι διάβασαν συμβουλές για τους μαθητές για το πώς να γίνουν καλοί ρήτορες. Στο συγκεκριμένο σχολείο τοποθετούνταν πάγκοι ακριβώς δίπλα στους τοίχους, όχι μόνο για να κάθονται οι μαθητές αλλά και για να σηκώνονται και να γράφουν στους τοίχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετέπειτα το σχολείο έκλεισε και ο χώρος χρησιμοποιήθηκες ως επέκταση ενός μεγάλου σπιτιού, το οποίο περιείχε έργα τέχνης, όπως εικόνες των Θεών του Ολύμπου.

Πηγή: livescience.com , φωτογραφίες: Eugene Ball

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης