Στις ευκαιρίες που παρέχουν η Κύπρος και η Αίγυπτος για συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς αναφέρθηκαν απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του Κυπρο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Φόρουμ, στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η παρουσία του προέδρου Σίσι και του ιδίου στο Φόρουμ «αποτελεί απτή απόδειξη της ισχυρής βούλησης και της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες των ολοένα αναπτυσσόμενων διμερών μας σχέσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεργασία των δύο χωρών, είπε, διέπεται από μια «στρατηγική συναντίληψη» για τα οφέλη, που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Σε περιφερειακό επίπεδο, επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης σε σειρά τριμερούς Συνόδου κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, «αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε, ως πυλώνες σταθερότητας, στην προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά ανακοίνωσε ότι κατά την αυριανή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας «θα παρακολουθήσουμε μέσω άμεσης σύνδεσης τα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του Συνεργατικού Δικτύου Καινοτομίας («Cyprus – Egypt – Greece Collaborative Innovation Network»)». Ενός δικτύου, το οποίο, επεσήμανε, αποτέλεσε μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου -Αιγύπτου-Ελλάδας, το οποίο υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Σε διεθνές επίπεδο, πρόσθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, «συνεργούμε στις προσπάθειες περαιτέρω εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου και την εντατικοποίηση της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών στην περιοχή μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας, ως έναν από τους πλέον δυναμικούς και δημιουργικούς τομείς ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου, αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. «Και αυτό, όχι μόνο γιατί οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας δημιουργούν σημαντικές προοπτικές όσον αφορά το πλέγμα της οικονομικό-επενδυτικής μας συνεργασίας, αλλά κυρίως λόγω της κοινής πεποίθησης πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Σίσι μεταξύ άλλων είπε ότι « το φόρουμ θεωρείται νέο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και ελπίζουμε να είναι μια πραγματική αφετηρία για την περαιτέρω σύσφιγξη της συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών».

Επίσης, επεσήμανε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου αποτελούν «παράδειγμα προς μίμηση και υπόδειγμα συνεργασίας στη Μεσόγειο, σε διάφορους τομείς και προσβλέπουμε σε αυτό το πλαίσιο, να αξιοποιηθεί αυτή η ιδιαίτερη διμερής σχέση για να υπάρχει εταιρική στρατηγική σχέση για τομείς των επενδύσεων, της μεταφοράς τεχνολογίας και σε άλλους τομείς».

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, δήλωσε, επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό κλίμα για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα σε διάφορους τομείς, όπως και την άρση διαφόρων γραφειοκρατικών εμποδίων για τους επενδυτές.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα που έκανε η Αίγυπτος με στόχο τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγύπτου σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας ότι η χώρα του παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ρυθμό ανάπτυξης 4%.
Ανάμεσα στους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση του, είπε, είναι η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, η βελτίωση της απόδοσης του κρατικού προϋπολογισμού και η παροχή διευκολύνσεων για αδειοδοτήσεις στη βιομηχανία.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, ο πρόεδρος Σίσι είπε ότι «δίνει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις σε τομείς όπως η γεωργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η βιομηχανία και η ανακύκλωση αποβλήτων, και όλα αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης