Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα δοθεί η ευκαιρία επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού «η ανταπόκριση της Άγκυρας να είναι θετική και να μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που απέμειναν ή που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί μία συμφωνία που θα μου επιτρέψει να τη φέρω ενώπιον του λαού – αυτό νοείται εξυπακούεται την επανεκλογή μου – διαφορετικά, εκείνος που θα με διαδεχθεί ελπίζω να ακολουθήσει τα ίδια βήματα».

Σε χαιρετισμό του στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εκδήλωση προς τιμήν των Αρμενίων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στο Κρανς Μοντάνα «έχω ήδη διαμηνύσει στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πως είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να επανέλθω στο τραπέζι του διαλόγου, όσον αφορά στις εσωτερικές πτυχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στη διεθνή πτυχή, αυτό που κατέστησα σαφές και προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στους ηγέτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι πως μια νέα σύνοδος για την Κύπρο θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά, ώστε να μην οδηγηθούμε στην απογοήτευση, αλλά και σε μια νέα αποτυχία».

Για τις συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «τα αποτελέσματα είναι γεγονός ότι μας απογοήτευσαν, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή, διότι η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης, επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και εσαεί παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων δεν επέτρεπαν άλλη από την επιλογή της απόρριψης των θέσεων της Τουρκίας και, κατ’ επέκταση, του τερματισμού της προσπάθειας».

«Στοχεύουμε στον τερματισμό της κατοχής, επιμένουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία όμως δεν θα επιτρέπει την εξάρτηση από την όποια τρίτη χώρα» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητούμε είναι αλληλοσεβασμό και πολιτική βούληση, τόσο από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας όσο και από την Άγκυρα, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης