Αμερικανικό αεροσκάφος που χρησιμοποιούνταν από τις σοβιετικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο είχε πραγματοποιήσει ανώμαλη προσγείωση το 1947 αναμένεται να ανακτηθεί από τη Σιβηρία, στο πλαίσιο μιας νέας έκθεσης.

Το αεροσκάφος «κείτονταν» από το 1947 στην τούνδρα της Σιβηρίας, όταν ο σμηναγός Maxim Tyurikov προέβη σε αναγκαστική προσγείωση εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας. Το αεροπλάνο μετέφερε 32 επιβάτες, οι οποίοι επέζησαν μετά το περιστατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, εννέα εκ των επιβατών, συμπεριλαμβανομένου και του πιλότου, πέθαναν στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο για τους ίδιους και τους συνεπιβάτες τους, υπό συνθήκες παγετού.

Τώρα το «κουφάρι» του αεροπλάνου Douglas C-47 θα ξαναζωντανέψει, στο πλαίσιο μιας κοινής έκθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας, με την ελπίδα να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα μήνυμα που είναι γραμμένο πάνω στο αεροσκάφος, το οποίο έγραψε ο πιλότος, εξηγώντας ότι απογείωσε το αεροπλάνο, έπειτα υπήρξε πρόσκρουση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν νεκροί, όπως εξιστορούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, έχει ανακτηθεί και το ημερολόγιο στο οποίο ο πιλότος έγραφε:

«Eίμαι ο Tyurikov. Υπάρχουν 3 γυναίκες και 6 παιδιά. Στις 22 Απριλίου 1947 στις 00.30 ξεκινήσαμε το ταξίδι από το Kozhevnikovo προς το Krasnoyarsk. Στις 5.30 πραγματοποίησα αναγκαστική προσγείωση. Καμία απώλεια».

Το πτώμα του Tyurikov εντοπίστηκε έπειτα από έρευνες έξι ετών από έναν βοσκό που βρέθηκε στο σημείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης