Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για την απασχόληση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Ιταλία, με πρωτοβουλία των Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ, «αναβλήθηκε επ’ αόριστον», έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματική πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο, «ενημέρωσε τα κράτη- μέλη ότι αυτή η σύνοδος κορυφής αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεξαγωγή αυτής της αφιερωμένης «στην απασχόληση και ιδιαίτερα στην απασχόληση των νέων» συνόδου κορυφής είχε αποφασισθεί κατ’ αρχάς από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου. Επρόκειτο να αποτελέσει μια «επέκταση» των συνόδων κορυφής για την απασχόληση που διεξήχθησαν πρόσφατα στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Η συνάντηση αυτή θα ήταν το πρώτο από μια σειρά φθινοπωρινών ραντεβού αφιερωμένων στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, που είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια σύνοδος κορυφής μόνο της Ευρωζώνης, την οποία έχει ζητήσει η Γαλλία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου έπειτα από την τακτική σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Μια άλλη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος της συνόδου θα είναι να παρουσιάσει προτάσεις υπέρ των επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιούνκερ θέλει να εφαρμόσει ένα σχέδιο επενδύσεων 300 δισ. ευρώ τα τρία επόμενα χρόνια για να καταπολεμήσει την ανεργία, προσφεύγοντας κυρίως στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κινητοποιώντας αχρησιμοποίητα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης