Το γερμανικό Yπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε συναυλία της Συμφωνικής της Δρέσδης στην Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα της συναυλίας ήταν η σφαγή των Αρμενίων. Προσκεκλημένος ήταν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα και θα γινόταν στο γερμανικό Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Η συναυλία όμως τώρα τελικά δεν θα δοθεί.

«Οι χώροι του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι διαθέσιμοι στις 13 Νοεμβρίου» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Η Συμφωνική της Δρέσδης είχε προσκαλέσει προηγουμένως να παρακολουθήσουν την συναυλία, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Πολιτισμού Ναμπί Αβτσί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσκληση όμως εξελήφθη ως πρόκληση από την τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του να αναφέρει:

«Οι προσκλήσεις στην εκδήλωση εστάλησαν χωρίς τη συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών».

H αφίσα για το έργο 'Aghet' της Συμφωνικής της Δρέσδης

Τουρκικές πιέσεις για ματαίωση της συναυλίας

Η Συμφωνική της Δρέσδης είχε σκοπό να παρουσιάσει το έργο «Aghet», το οποίο πραγματεύεται την γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια.

Στη δεξίωση που θα δινόταν επρόκειτο να συσταθεί και μία εταιρεία αρμενικής, τουρκικής και γερμανικής φιλίας. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η συναυλία αναβάλλεται χωρίς όμως να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία.

Η Άγκυρα είχε ζητήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο να διακοπεί η χρηματοδότηση της συναυλίας από την ΕΕ, δεδομένου ότι η Τουρκία αρνείται πεισματικά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μετά από το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων τον περασμένο Ιούνιο, η τουρκική κυβέρνηση δεν έδινε άδεια σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ και τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί.
Όταν αργότερα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών αποκλιμακώθηκε. Έτσι στις αρχές Οκτωβρίου γερμανοί βουλευτές μπόρεσαν να επισκεφθούν τελικά τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

AGHET: Γενοκτονία, Πολιτική καιπρόοδος μέσω ενός ντοκιμαντέρ

Σε άρθρο του που υπάρχει στο διαδίκτυο, πριν μερικά χρόνια, η Satenik Harutyunyan υποστηρίζει πως η υποδοχή που έκανε το κοινό στο ντοκιμαντέρ, που πραγματεύεται την «Γενοκτονία των Αρμενίων» οφείλεται «στις φωνές για δικαιοσύνη που δικαίωσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Βλέποντας νέους να κυκλοφορούν φορώντας μπλουζάκια που καλούν «Σώστε το Νταρφούρ» (στο Σουδάν) ο Γερμανός κινηματογραφιστής Eric Friedler με χρηματοδότηση του σταθμού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης NDR και τη συμμετοχή 23 αξιόλογων Γερμανών ηθοποιών ξαναζωντάνεψε την ιστορία της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάτι που ως γνωστόν αποτελεί ταμπού για την τουρκική κυβέρνηση, που ως εταίρος πολλών δυτικών κρατών ως εταίρος του ΝΑΤΟ νοιώθει η υπενθύμιση των αποτρόπαιων εκείνων γεγονότων να χαλά τοπρότυπο που προσπαθεί να περάσεις τον κόσμο. Ως χώρα υπόδειγμα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Έτσι το μήνυμα που στέλνει η εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση είναι: «Η αναγνώριση της Γενοκτορνίας των Αρμενίων προκαλεί δυσμενείς διακρατικές επιπτώσεις.
Γεγονός επίσης είναι πως το άρθρο 301 του γερμανικού Ποινικού κώδικα την θεωρεί προσβολή για την Τουρκία και τιμωρείται αυστηρά.

Πάντως, το φιλμ του Eric Friedler που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 2010, γνώρισε και ιδιαίτερη υποδοχή στις ΗΠΑ ενώ προβλήθηκε και στο Καπιτώλιο.

Πληροφορίες από DPA | Deutsche Welle | prospectjournal.org/
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης