Δύσκολες καταστάσεις βίωσαν χιλιάδες κάτοικοι στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, καθώς ασυνήθιστη -για την εποχή- κακοκαιρία έπληξε το πρωί της Δευτέρας παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Βοστώνη.

Η κομητεία του Σάφολκ και η παραθαλάσσια περιοχή της ΡεβέρΣύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό Skynews, ανεμοστρόβιλος έπληξε οικισμούς στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μασαχουσέτης, ξηλώνοντας οροφές και ξεριζώνοντας δέντρα. Αρκετοί οδηγοί βρήκαν τα αυτοκίνητά τους αναποδογυρισμένα, ενώ πλήθος αντικειμένων έπεσαν σε αυλές και δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη που δοκιμάστηκε περισσότερο ήταν το Ρεβέρ (πληθυσμός 52.000 κάτοικοι), που βρίσκεται στα βόρεια της Βοστώνης και ανήκει στην κομητεία του Σάφολκ. Εκατοντάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε 60 σπίτια, εκ των οποίων τουλάχιστον 12 κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατοίκηση.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων και της ισχυρής βροχόπτωσης αρκετά οχήματα ακινητοποιήθηκαν σε αυτοκινητοδρόμους, με δυνάμεις της αστυνομίας να επεμβαίνουν σε διάφορες περιπτώσεις προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των αυτοκινήτων.

Από το πρωί της Δευτέρας κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης Ρεβέρ, απομακρύνοντας μεταξύ άλλων κορμούς δέντρων από το οδόστρωμα και τις αυλές σπιτιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος τυφώνας από τη δεκαετία του ’50

Τοπικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν πως υπήρξαν αναφορές μόνο για μικροτραυματισμούς. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ένα μωρό που επέβαινε σε αυτοκίνητο, το οποίο χτυπήθηκε από σπασμένο τζάμι καταστήματος.

Ένα καταφύγιο είναι ανοιχτό για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτισης και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε κατοίκους που παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Deval Patrick ανέφερε σε δηλώσεις του πως γίνεται «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να σταθούν και πάλι στα πόδια τους».

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος της θύελλας, είναι θαύμα ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Χρειάστηκε να εκκενώσουμε το δημαρχείο, καθώς αρκετά παράθυρα έσπασαν και πόρτες ξηλώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους» τόνισε από τη μεριά του ο δήμαρχος του Ρεβέρ Daniel Rizzo.

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο ακολούθησε ισχυρή καταιγίδα, η οποία κινήθηκε κατά μήκος της πολιτείας, προκαλώντας μεταξύ άλλων πλημμύρες σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ήταν ο πρώτος ανεμοστρόβιλος που πλήττει την κομητεία Σάφολκ, στην οποία υπάγεται και η Βοστώνη, αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Φονικοί ανεμοστρόβιλοι στις Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013, 04:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης