Άνοιξε εκ νέου τις πύλες του την Κυριακή το Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, περίπου τέσσερις μήνες μετά την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε τον Μάιο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο παρέστη σε εκδήλωση που τελέστηκε στον χώρο και καταδίκασε τον αντισημιτισμό, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι είναι δικαίωμα της χώρας του να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες πρέπει να καταδικάζονται έντονα, να διώκονται και να τιμωρούνται» από τη δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο Ντι Ρούπο.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Βέλγιο είναι «έτοιμο να συμβάλει στον συνασπισμό κρατών που θα συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Το μουσείο παρέμενε κλειστό από την 24η Μαΐου, όταν ένας ένοπλος δολοφόνησε ένα ζευγάρι Ισραηλινών, μια Γαλλίδα και έναν Βέλγο που βρίσκονταν στο κτήριο. Ο μοναδικός ύποπτος για την επίθεση, ο Μεχντί Νεμούς, κατηγορείται για δολοφονίες κατά συρροή και θα παραμείνει προφυλακισμένος για τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα βελγικό δικαστήριο. Ο 29χρονος Νεμούς, ο οποίος έχει γαλλική και αλγερινή υπηκοότητα, εκτιμάται ότι πολέμησε στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο ενέτεινε τους φόβους στην Ευρώπη ότι υπήκοοι των ευρωπαϊκών κρατών που θα επιστρέψουν από το πεδίο μάχης στο οποίο έχει μετατραπεί η Συρία μπορεί να πραγματοποιήσουν «χτυπήματα» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Εκατοντάδες πρόσωπα με ευρωπαϊκή υπηκοότητα πολεμούν στις τάξεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία. Ένας Γάλλος δημοσιογράφος ο οποίος είχε απαχθεί και κρατηθεί όμηρος στη Συρία αναγνώρισε τον Νεμούς ως έναν από τους δεσμώτες του.

Ο Νικολά Ανέν, ρεπόρτερ του περιοδικού «Le Point», είπε ότι αναγνώρισε τον Νεμούς ως μέλος μιας ομάδας μελών του Ισλαμικού Χαλιφάτου που μιλούσε γαλλικά και βασάνισε επανειλημμένως φυλακισμένους που κρατούνταν μαζί με δυτικούς δημοσιογράφους στο Χαλέπι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης