Η επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας η οποία είναι αρμόδια για θέματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων των ΗΠΑ ενέκρινε οριακά τη Δευτέρα, έπειτα από μια ψηφοφορία βάσει των κομματικών γραμμών (11-10), τον διορισμό του Μάικ Πομπέο, νυν διευθυντή της CIA, στον θώκο του υπουργού Εξωτερικών, χάρη στη μεταστροφή της θέσης ενός ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Πομπέο οδεύει πλέον ολοταχώς να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να επιβεβαιώσει τον διορισμό του Πομπέο στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εντός της εβδομάδας, την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις όσον αφορά το Ιράν, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.

Τα πράγματα έμοιαζαν πολύ δύσκολα για τον Πομπέο νωρίτερα τη Δευτέρα, καθώς όλοι οι δημοκρατικοί της επιτροπής (10) αλλά και ο ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στον διορισμό του.

Όμως εντέλει ο Πολ αποφάσισε να υποστηρίξει τον επικεφαλής της CIA, αφού πείστηκε να αφήσει κατά μέρος τις επιφυλάξεις του, που συνδέονταν με τις θέσεις του Πομπέο για τον πόλεμο στο Ιράκ και τα προγράμματα παρακολουθήσεων. «Άλλαξα γνώμη», εξήγησε ο Ραντ Πολ. «Είμαι βέβαιος ότι πήρε το μάθημά του. Ο χρόνος θα δείξει αν οι εγγυήσεις που μας έδωσε ήταν ειλικρινείς ή όχι», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί δημοκρατικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους λόγω των θέσεών του όσον αφορά την ομοφυλοφιλία, το ισλάμ, αλλά κι επειδή σύμφωνα με ένα από τα μέλη της επιτροπής, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν είναι σίγουρο ότι ο Πομπέο βάζει «τη διπλωματία πάνω από τη σύγκρουση» συνήθως.
Παρότι θα επρόκειτο απλά για εισήγηση, εάν η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων εξέφραζε αρνητική γνώμη για τον διορισμό του, θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στον Μάικ Πομπέο.

Εδώ κι έναν αιώνα, ουδείς υπουργός Εξωτερικών είχε στο παθητικό του αρνητική γνωμοδότηση αυτής της επιτροπής της Γερουσίας.

«Ο Μάικ Πομπέο είναι εξαιρετικός», τόνισε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή. «Η Γερουσία πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του το ταχύτερο δυνατόν. Θα γίνει σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών».

Σε μια ένδειξη της ανησυχίας που διακατείχε τον ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ αναφέρθηκε και πάλι μέσω Twitter στο θέμα τη Δευτέρα: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι κωλυσιεργοί θα μπορούσαν να ψηφίσουν εναντίον του Μάικ Πομπέο», έγραψε. Τελικά ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης του Πολ: «δεν μας απογοήτευσε», σχολίασε.

Ο Πομπέο, που μετατράπηκε σε έναν από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Τραμπ τους 15 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της CIA, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα πρόσφατα χάρη στη συνάντηση που αποκαλύφθηκε ότι έκανε μυστικά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένες οι ψήφοι ώστε η ολομέλεια της Γερουσίας να εγκρίνει τον διορισμό του Πομπέο στη θέση του υπουργού Εξωτερικών εντός ημερών, κάτι που θα επιτρέψει να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης