Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με διαφιλονικούμενα νησιά στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, λέγοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανέναν συμβιβασμό με την Κίνα.

Ο Yoshihiko Noda μίλησε ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα.
«Η θωράκιση της ειρήνης, η ασφάλεια του λαού, η εθνική κυριαρχία μέσω της προστασίας της γης και της θάλασσας αποτελεί εθνικό καθήκον κάθε κράτους. Η Ιαπωνία θα ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό το καθήκον, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης μέσω της βίας ή του εκφοβισμού έρχεται σε αντίθεση με τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά και δεν θα πρέπει να γίνεται δεκτή», τόνισε αρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν ανέφερε τα ονόματα της Κίνας και της Ν. Κορέας, δύο χωρών που έχουν εδαφικές αξιώσεις για νησιωτικά συμπλέγματα (Σενκάκου και Ντόκντο) τα οποία διεκδικεί και η Ιαπωνία, ωστόσο το μήνυμα προς τα κράτη αυτά ήταν ξεκάθαρο. Ο Yoshihiko Noda εστίασε στη σπουδαιότητα της τήρησης των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ χωρών, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πρωταρχικό κεφάλαιο του Ο.Η.Ε. και θεμελιώδη κανόνα της Διεθνούς Κοινότητας. Εμείς συμμορφωνόμαστε πλήρως σε αυτόν τον κανόνα και η διπλωματία αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για διαφιλονικούμενα νησιά, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012, 07:09
Ν. Κορέα: Λαϊκή οργή για τις εδαφικές αξιώσεις της Ιαπωνίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012, 03:30

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης