Την ανάγκη να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στον τομέα του ρωσικού φυσικού αερίου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Κίεβο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Ο τομέας του φυσικού αερίου και ο ενεργειακός τομέας γενικά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σαν πολιτικά εργαλεία», δήλωσε ο Έτινγκερ και κάλεσε την Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει ως «όπλο» το φυσικό αέριο ενώ επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης έστω μια «προσωρινής» λύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ανέστειλε τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο, καθώς το Κίεβο αρνείται να πληρώσει την υψηλότερη τιμή που έχει επιβάλει η Ρωσία μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από την πλευρά της η Ουκρανία συνεχίζει να μεταφέρει το ρωσικό αέριο που προορίζεται για την Ε.Ε. μέσω του δικτύου των αγωγών που περνάει από το έδαφός της, όμως στις Βρυξέλλες εντείνονται οι αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον το Κίεβο θα αντισταθεί στον πειρασμό να εκτρέψει μέρος του αερίου αυτού προς χρήση από την ίδια τη χώρα όταν αρχίσει ο βαρύς ουκρανικός χειμώνας.

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ε.Ε. είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Παρασκευή 26η Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο για να συζητήσουν εκ νέου σχετικά με τον φάκελο του αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης