Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε χθες βράδυ ανάμεσα στο λιβανικό στρατό και νεαρούς ισλαμιστές που διαδήλωναν στην Τρίπολη για να ζητήσουν την απελευθέρωση ενός συντρόφου τους, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για “τρομοκρατία” στη Συρία.

Σε χωριστό επεισόδιο, ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη αυτή του βορείου Λιβάνου ανάμεσα στη σουνιτική επαρχία Κόμπε — εχθρική προς το συριακό καθεστώς και σε συνοικία των Αλαουιτών που είναι φιλική προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας κάτοικος της Κόμπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανταλλαγές πυρών είναι συχνές ανάμεσα στις συνοικίες αυτές.

Τα πυρά μεταξύ ισλαμιστών διαδηλωτών και ανδρών του στρατού σημειώθηκαν όταν οι νέοι αυτοί, υποστηρικτές της συριακής εξέγερσης, προσπάθησαν να πλησιάσουν γραφείο του συριακού εθνικιστικού σοσιαλιστικού κόμματος, ενός λιβανικού κόμματος θετικά διακείμενου στο καθεστώς ‘Ασαντ.
Περίπου εκατό διαδηλωτές είχε κατασκηνώσει νωρίτερα στη νότια είσοδο της Τρίπολης και ύψωναν μαύρες σημαίες πάνω στις οποίες ήταν γραμμένη η ομολογία της μουσουλμανικής πίστης, όπως και σημαίες της συριακής ανεξαρτησίας, σύμβολο της εξέγερσης στη χώρα αυτή, γειτονική του Λιβάνου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 27χρονος Σαντί Μαουλάουι συνελήφθη το Σάββατο από τις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας στο “πλαίσιο έρευνας για τις σχέσεις του με τρομοκρατική οργάνωση”, χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.
Οι συριακές αρχές επανειλημμένα τόνισαν ότι όπλα και μαχητές περνούν παράνομα από το Λίβανο για να βοηθήσουν τους αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς Ασαντ, ύστερα από 14 μήνες εξέγερσης η οποία καταστέλλεται με αιματηρές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο Λίβανος είναι διχασμένος ανάμεσα στην αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και είναι εχθρική προς το συριακό καθεστώς και στο στρατόπεδο της Χεζμπολάχ που μετέχει στην κυβέρνηση και υποστηρίζεται από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης