Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο θα μεταμορφωθεί σε «κράτος παραστρατιωτικών, σαν τις Φιλιππίνες», σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού αντιπάλου του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου, μεγάλο φαβορί ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (την 28η Οκτωβρίου), κατά τις δημοσκοπήσεις, έχει πει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι τάσσεται υπέρ του να διευκολυνθεί η οπλοκατοχή και η οπλοφορία των πολιτών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα και η έλλειψη ασφάλειας στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που έχουμε ανάγκη εδώ είναι η ομοσπονδιακή αστυνομία να αναλάβει δράση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος. Αν οπλίσουμε τον πληθυσμό, (το Ρίο) θα μεταμορφωθεί σε κράτος παραστρατιωτικών, όπως έγινε στις Φιλιππίνες και αλλού», είπε ο Αντάτζι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη.

Το Ρίο ντε Ζανέιρο είναι αντιμέτωπο εδώ και περίπου 20 χρόνια με τη δράση παραστρατιωτικών ομάδων, που σχηματίζουν στελέχη ή πρώην στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και επιβάλλουν τον δικό τους νόμο στις φαβέλες.

Αυτές οι ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες αναμετρώνται με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά για τον έλεγχο των φτωχογειτονιών, κατηγορούνται πως ενέχονται σε υποθέσεις εκβίασης για την απόσπαση χρημάτων κι έχουν φθάσει στο σημείο να ελέγχουν ακόμα και υπηρεσίες όπως η παροχή αερίου, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η πρόσβαση σε δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης, τα τοπικά δίκτυα συγκοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έξαρση της βίας ανάγκασε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Φεβρουάριο να αναθέσει στον στρατό τη διοίκηση των σωμάτων ασφαλείας της Πολιτείας, της δεύτερης πλουσιότερης της χώρας.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια, στη Βραζιλία καταγράφηκαν την περασμένη χρονιά 63.800 ανθρωποκτονίες, ή 30,8 ανά 100.000 κατοίκους. Στην Πολιτεία του Ρίο, ο δείκτης είναι ακόμη υψηλότερος, ανέρχεται σε 40,1 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) επέκρινε εξάλλου την πρόταση του αντιπάλου του να προσφέρεται δικαστική προστασία σε αστυνομικούς που διαπράττουν σφάλματα ή εγκλήματα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

«Αν δεν προσληφθούν αστυνομικοί, αν οπλιστεί ο πληθυσμός και εάν περικοπούν τα κοινωνικά δικαιώματα, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και ξέρετε τι θα φέρει αυτό; Θα μετατραπούμε σε κράτος παραστρατιωτικών», επέμεινε.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2016, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει εξαπολύσει έναν αμφιλεγόμενο πόλεμο εναντίον των διακινητών ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία στη χώρα αυτή της Ασίας, τα στελέχη της έχουν σκοτώσει πάνω από 4.400 φερόμενους ως διακινητές και τοξικομανείς από το 2016 ως σήμερα. Αλλά ΜΚΟ μιλούν για τριπλάσιο αριθμό και καταγγέλλουν ότι κατέγραψαν σωρεία θανάτων με πολύ αμφισβητούμενες περιστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης