Του Κώστα Μπετινάκη

Μόνο η λέξη «αγριότητα» μπορεί να χαρακτηρίσει την πολιτική έναντι των μεταναστών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ.
«Τα μέλη των “συμμοριών” από μετανάστες “δεν είναι ανθρώπινα όντα”», είχε υποστηρίξει δύο φορές σε λόγους του ο πρόεδρος, μόλις ένα μήνα πριν η διακυβέρνηση Τραμπ εφαρμόσει την πολιτική που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να χωρίζει χιλιάδες παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους.
«Δεν επιθυμώ τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους» υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόμενος για μια ακόμη φορά την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική του, προτού προσθέσει:
«Όταν (όμως) συλλαμβάνονται οι γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι: Πρέπει να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς».
Σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο Κογκρέσο, για την τύχη των 700.000 παράτυπων μεταναστών (χωρίς έγγραφα δηλαδή) οι Ρεπουμπλικανοί είχαν αποχωρήσει χωρίς να κατορθώσουν να περάσουν έστω συμβιβαστική πρόταση.
Υπάρχει έντονο κύμα δυσαρέσκειας, όχι μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, που είναι αντίθετοι με την πολιτική των στρατοκρατών στις ΗΠΑ και όσων επιδιώκουν καθεστωτικές αλλαγές πέρα από τα σύνορα για να αντικαταστήσουν κυβερνήσεις που επιδιώκουν την βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών τους, με αυταρχικές. Οι ίδιοι είναι που διαμαρτύρονται επειδή ορισμένοι λαοί αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία από τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ καθεστώτα, ώστε να μην δύνανται να περάσουν τα σύνορα επιδιώκοντας καλύτερη ζωή.
Οι βιαιότητες και το εμπόριο ναρκωτικών που εξυπηρετεί Αμερικανούς καταναλωτές δημιουργεί συμμορίες με τη μορφή μαφίας σε ορισμένες χώρες, ενώ οι άνθρωποι που θα ήθελαν να περάσουν τα σύνορα εμποδίζονται από γκανγκστερικές ενέργειες να διαφύγουν από αυτές τις χώρες.
Τα αίτια του χωρισμού των παιδιών από τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους, δεν είναι μόνον η απόφαση της διακυβέρνησης Τραμπ για «μηδενική ανοχή» στην εφαρμογή του μεταναστευτικού νόμου.
Το 1997 απόφαση δικαστηρίου είχε απαγορεύσει την φυλάκιση των παιδιών μαζί με τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους. To 2014, η διακυβέρνηση του τότε προέδρου Ομπάμα, είχε διατάξει την φυλάκιση εκατοντάδων οικογενειών μεταναστών, αλλά τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είχαν εμποδίσει την φυλάκιση πέραν του μηνός χωρίς δίκη απελευθερώνοντάς τους, έως τη διεξαγωγή της δίκης.
Τώρα ο Τραμπ συλλαμβάνει τους γονείς, τους φυλακίζει και στέλνει τα παιδιά χωριστά, σε ειδικά κέντρα «φιλοξενίας». Με ορισμένα εξαιρετικά τραγικά αποτελέσματα: Όπως αποκάλυψε η Washington Post ο πολίτης της Ονδούρας, (όπου οι ΗΠΑ υποστήριξαν την εγκατάσταση έπειτα από πραξικόπημα κυβέρνησης), ο Marco Antonio Muñoz, αυτοκτόνησε την επομένη του χωρισμού του από τον τρίχρονο γιο του και την έγκλισή τους στις φυλακές από μεθοριακούς φρουρούς.
Επίσης, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Des Moines Register, Rekha Basu, αποκάλυψε την είδηση του θανάτου του Manuel Antonio Cano Pacheco, δραστήριου μέλους της οργάνωσης Προστασίας των Αφίξεων Παιδιών Μεταναστών (DACA), μετά την αναγκαστική επιστροφή του στο Μεξικό. Ο Pacheco, εξαναγκάσθηκε να επιστρέψει στην χώρα που είχε εγκαταλείψει από παιδί, λίγο πριν αποφοιτήσει από αμερικανικό γυμνάσιο. Βρέθηκε με κομμένο το λαιμό.
Το CNN μετέδωσε ότι μεθοριακοί φρουροί απέσπασαν από το στήθος μητέρας από την Ονδούρα, το παιδί της την ώρα που τρεφόταν.
Οι The New York Times έγραψαν πως παιδί με το όνομα José, επίσης από την Ονδούρα, αρνείται να πλυθεί ή να αλλάξει ρούχα, και δεν μιλά από τότε που το χώρισαν από τους γονείς του.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) ανακοίνωσε πως ο χωρισμός παιδιών από τους γονείς τους προκαλεί «αθεράπευτα τραύματα».
Εκείνο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στις ΗΠΑ είναι η θρησκευτική αντίδραση που έχει προκαλέσει η απόφαση Τραμπ.
Όπως έγραψε η «Chicago Tribune» ο πάστορας Samuel Rodriguez, που ήταν εκείνος που είχε κληθεί να προσευχηθεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, συνυπέγραψε την επιστολή που χαρακτηρίζει το προεδρικό διάταγμα «τρομερό».
Ο Russell Moore, πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Θρησκευτικών Ελευθεριών του Συνεδρίου Βαπτιστών του Νότου χαρακτήρισε «ανεδαφική την απόφαση που προκαλεί αντίδραση από κάθε γωνιά της Χριστιανικής Κοινότητας».
Φωνές διαμαρτυρίας έχουν εκφρασθεί ακόμη και από Ευαγγελιστές που αποτελούν την πλειοψηφία των υποστηρικτών του Τραμπ. Χώρια τις συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται από τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατηγορώντας το για «υποκριτική πολιτική».
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, επικαλέσθηκε ως πρόφαση ότι το Συμβούλιο, «γελοιοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις αποφάσεις που λαμβάνει για το Ισραήλ». Αλλά η στιγμή που σημειώνεται η αμερικανική αποχώρηση συμφέρει, επειδή δεν θα χρειασθεί να δώσει λόγο για την προεδρική απόφαση που επιτρέπει τον βάναυσο χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους.
Στη δημιουργία του Συμβουλίου είχε αντιταχθεί ο σημερινός Σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου John Bolton, όταν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ -το 2006- στον ΟΗΕ. Κάτι που υποδηλώνει πως η απόφαση να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο, είχε προετοιμασθεί από καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτελούμενο από 47 μέλη Συμβούλιο αυτό του ΟΗΕ έχει δημιουργηθεί το 2006 με έδρα τη Γενεύη.

Τη Δευτέρα στην πλέον πρόσφατη σύνοδό του, ξεκίνησε με καταδίκη της μεταναστευτικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ, έπειτα από εισήγηση του ανώτερου επιτρόπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Χαρακτήρισε τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους «ασυνείδητη πράξη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης