Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε Τούρκος καθηγητής Aşkar, ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση TRT επικαλέσθηκε ρήση από το Κοράνι σύμφωνα με την οποία «εκείνος που δεν προσεύχεται σύμφωνα με τους κανόνες του Ισλάμ είναι ζώο». Για να προσθέσει «να μην υπάρξει κάποιος που θα προσβληθεί, επειδή μόνο τα ζώα δεν προσεύχονται».

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η τηλεοπτική εκπομπή, παρενέβη το κορυφαίο θρησκευτικό σώμα στην Τουρκία, το Διευθυντήριο Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), με ανακοίνωσή του στο Twitter που προειδοποιεί: «Η προσβολή της ελευθερίας στην πίστη είναι απαράδεκτη». Για να συμπληρώσει: «Ο τόπος και η αξία των προσευχών στη θρησκεία μας είναι γνωστές τοις πάσι. Αλλά η αναφορά του Aşkar σε στίχους από το Κοράνι δεν συμβαδίζει με τη γλώσσα και τη σοφία του Ισλάμ και τα μηνύματα της θείας χάρης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρύτανης της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας καθηγητής İsmail Hakkı Ünal, επίσης χαρακτήρισε την παρατήρηση του Aşkar «ατυχή».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Nurettin Canikli, παραλείποντας να αναφέρει την προσωπική του άποψη για το ζήτημα, είπε πως ανήκει στη δικαιοσύνη να αποφασίσει αν ο θεολόγος παρέβη το νόμο.

Οι αναφορές του Aşkar στην τηλεοπτική εκπομπή προκάλεσαν την αντίδραση και του κύριου Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης