Κώστας Μπετινάκης

Τα ρωσικά μαχητικά «Sukhoi Su-34 και Su-24M» έχουν πραγματοποιήσει πλέον των 60 εξορμήσεων βομβαρδίζοντας περισσότερους από 50 στόχους του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σε διάστημα τριών ημερών, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του ρωσικού στρατηγείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη -σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο- «έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολεμικές δυνατότητες των τζιχαντιστώντου Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η ανάμειξη όμως της Ρωσίας στην συριακή κρίση, έχει προκαλέσει ένα ιδιότυπο «πόλεμο λέξεων», με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι διεξάγουν μάχες υπέρ του καθεστώτος Άσαντ και όχι εναντίον του ΙΧ». Υποστήριξε ακόμη πως οι ρωσικές επιθέσει «ισχυροποιούν την θέση του ΙΧ». Και χαρακτήρισε την ρωσική επιχείρηση «αντιπαραγωγική».

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συζήτησαν στην χτεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, τρεις όρους που έχει θέσει η Γαλλία προκειμένου να συνεργαστεί με τη Ρωσία στη Συρία, επισήμανε ο σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι όροι αυτοί είναι: Οι ρωσικές επιθέσεις να έχουν αποκλειστικούς στόχους το Ισλαμικό Χαλιφάτο και την Αλ Κάιντα και όχι κάποια άλλη οργάνωση. Επιπλέον, να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αμάχων και να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του συμμάχου του Κρεμλίνου, του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα έχουν καταστήσει σαφές, ότι δεν είναι ενάντια σε ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Δαμασκό . Ο Χασάν Ρουχανί άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταρρυθμίσεων στη Συρία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 30 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε την ελπίδα για «μια ενεργή και ευέλικτη στάση» του προέδρου Άσαντ και για την «προθυμία του να συμβιβαστεί χάριν της χώρας του και του λαού του».

Η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή ανακοινώθηκε επίσημα στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα καταπολεμήσει την οργάνωση «Ισλαμικό Χαλιφάτο» – ΙΧ, και το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας), άμεσα του έδωσε την άδεια να στείλει εκεί ρωσικές δυνάμεις.

Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες. Όμως, το πιο σύνθετο και δύσκολο κομμάτι του σχεδίου δεν ήταν το τεχνικό, αλλά το πολιτικό. Η Μόσχα προσπάθησε να συμφωνήσει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις και χώρες.

Το διπλωματικό παρασκήνιο

Πρώτα απ’ όλα, η Μόσχα κατάφερε να έρθει σε συμβιβασμό με τους γείτονες της Συρίας – ο Ισραήλ και την Τουρκία. Μαζί τους, θα έπρεπε να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός για την πρόληψη «ατυχημάτων» στρατιωτικής φύσεως.

Κρίνοντας από την εξέλιξη των γεγονότων, οι Ρώσοι έθεσαν προφανώς τους Τούρκους και τους Ισραηλινούς μπροστά σε τετελεσμένα, και ουσιαστικά τους ανάγκασαν απλά να συμφωνήσουν. Και οι δύο τους πάντως, απάντησαν καταφατικά.

Το Τελ Αβίβ, όμως, κατάφερε να πετύχει τη δέσμευση της Μόσχας να μην «πέσουν» ρωσικά όπλα στα χέρια της λιβανικής οργάνωσης, Χεζμπολά.

Με τη Δύση, ωστόσο, ήταν πιο δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος. Η αποτελεσματική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας, παρεμποδιζόταν από δύο βασικά προβλήματα:

Με ποιά πλευρά να πολεμήσουν και εναντίον ποίου; Η ουσία του πρώτου προβλήματος ήταν ότι η Δύση κατηγορηματικά αρνιόταν να πολεμήσει στο πλευρό του Άσαντ.

Η [πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σημεία της επιχείρησης που πρέπει να επιλυθούν διαφορετικά. Θα πρέπει να συγκροτηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός, να συμφωνηθεί με σαφήνεια ο τρόπος συντονισμού των ενεργειών με τον αμερικανικό συνασπισμό.

Ωστόσο, όλα αυτά πλέον θα πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Η έναρξή της δεν μπορούσε να αναβληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάθε μέρα, το ΙΧ ενισχύει τις θέσεις του. Εκτός των άλλων, οι εταίροι θα μπορούσαν οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξουν τη θέση τους, κάτω από την επίδραση εξωτερικής πίεσης ή εσωτερικών παραγόντων.

Πούτιν: Οι «ειδήσεις» για απώλειες αμάχων στη Συρία βγήκαν πριν καν απογειωθούν τα ρωσικά αεροσκάφη…

Η Ρωσία ξεκινώντας από την Τετάρτη, εναέρια εκστρατεία κατά θέσεων των ισλαμιστών τρομοκρατών του IΧ, μετά από αίτημα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, στόχευσε αποθήκες στρατιωτικού υλικού, όπλων και καυσίμων. Σχεδόν αμέσως, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ρεπορτάζ για «απώλειες αμάχων».

Σχολιάζοντας τις αναφορές στα δυτικά ΜΜΕ για δήθεν «απώλειες αμάχων» στη Συρία από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών αεροσκαφών ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως τα δημοσιεύματα βγήκαν στον αέρα πριν καν απογειωθούν τα ρωσικά βομβαρδιστικά.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου για την κοινωνία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στις «ειδήσεις» για άμαχους νεκρούς από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία: «Όσο για τις “πληροφορίες” στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τους πολίτες που πλήττονται [από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές], να σας πω πως ήταν κάτι που περιμέναμε και είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους “επικοινωνιακό πόλεμο”. Θα ήθελα να επιστήσω πάντως την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι πρώτες αναφορές για απώλειες αμάχων προέκυψαν πριν καν τα αεροπλάνα μας απογειωθούν…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης