Τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 διεξάγεται η κρίσιμη ευρωπαϊκή ψηφοφορία για την απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που, σύμφωνα με οργανισμούς και οικολογικές οργανώσεις, σκοτώνουν τις μέλισσες και κυκλοφορούν ευρέως και στην Ελλάδα.

Η Greenpeace και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), με κοινή τους επιστολή, καλούν τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη να μεταστρέψει τη θέση του και να ψηφίσει υπέρ της ελληνικής μελισσοκομίας και των Ελλήνων καταναλωτών και όχι υπέρ των πολυεθνικών Bayer και Syngenta.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί γεωργίας θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των τριών πιο διαδεδομένων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid. Στην πρώτη ψηφοφορία για την απαγόρευση, που έγινε τον Μάρτιο του 2013, η Ελλάδα και ακόμη οκτώ χώρες καταψήφισαν την πρόταση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Greenpeace «Αντίο Μέλισσες- Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;», η δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται κυρίως στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Η έκθεση τονίζει τη μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική σημασία των υγιών πληθυσμών μελισσών και την επείγουσα ανάγκη να απαγορευθεί η χρήση των φυτοφαρμάκων που τους βλάπτουν. Ο αφανισμός των μελισσών δεν αφορά μόνο τους μελισσοκόμους, αλλά όλους μας, αφού από την επικονίασή τους (δηλαδή τη γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης) εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα και τη διατροφή μας, ειδικά σε χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα και αγροτική παραγωγή, όπως η Ελλάδα. Χωρίς τις μέλισσες κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα, η γεωργία και συνεπακόλουθα η παραγωγή τροφής.

«Οι μόνοι που κερδίζουν από την εκτεταμένη χρήση των φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες είναι οι αγροχημικές εταιρείες που τα πουλάνε και κανείς άλλος! Στις 29 Απριλίου ο κ. Τσαυτάρης έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ψηφίσει υπέρ των μελισσών, της τροφής και του περιβάλλοντος και όχι υπέρ των αγροχημικών εταιριών Bayer και Sygenta», είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζοντας το σύνολο των 17.000 μελισσοκομικών οικογενειών της χώρας, ζητάει να δοθεί η σωστή ψήφος αυτή τη φορά, να γίνει έστω αυτό το μικρό βήμα που προτείνει η Επιτροπή, ώστε να προστατέψουμε όχι μόνο τις μέλισσες αλλά και το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα», τόνισε ο Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η Greenpeace και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη να μεταστρέψει τη θέση του και:

-Να στηρίξει κατ’ ελάχιστον την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες και δηλητηριάζουν την τροφή μας.

-Να εξετάσει συνολικά την απαγόρευση και των επτά πιο βλαβερών για τις μέλισσες φυτοφαρμάκωνστην Ελλάδα και την αντικατάστασή τους με ασφαλή για τις μέλισσες (τον άνθρωπο και το περιβάλλον) υποκατάστατα.

-Να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία και όχι το σημερινό μοντέλο εντατικής γεωργίας που εφαρμόζεται σήμερα και οδηγεί στη χρήση επικίνδυνων χημικών και μεταλλαγμένων.

-Γεωργία χωρίς νεονικοτινοειδή μπορεί να υπάρξει. Γεωργία χωρίς μέλισσες όχι!

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης