Οι Εβραίοι του Ηνωμένου Βασιλείου γίνονται στόχοι εκδηλώσεων μίσους, στον απόηχο της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα που έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με την αγγλική αστυνομία και εβραϊκές κοινότητες της χώρας, τις τελευταίες εβδομάδες οι αντισημιτικές δράσεις έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Απειλές, βανδαλισμοί σε συναγωγές, ρατσιστικά πανό και επιθέσεις είναι μερικές από τις πράξεις που συμβαίνουν στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως από νεαρούς μουσουλμάνους, που αντιδρούν με αυτόν τον τρόμο στις πολεμικές επιχειρήσεις στη λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 100 εγκλήματα «μίσους» έχουν συμβεί στη Βρετανία τον τελευταίο μήνα. Ξεχωρίζουν η επίθεση που δέχτηκε ένας ραβίνος από 4 νεαρούς, σε ένα εβραϊκό σχολείο, ο βανδαλισμός μιας συναγωγής στο Μπέλφαστ, καθώς και η ιαχή «Χάϊλ Χίτλερ» που ακούστηκε από Ασιάτες, σε εβραϊκή συνοικία του Μάντσεστερ, οι οποίοι πέταξαν επίσης πέτρες σε περαστικούς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και ένα πανό, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Λονδίνο για τα γεγονότα της Γάζας, που ανέγραφε «Εβραίοι να νιώσετε τον πόνο των Παλαιστίνιων. Χίτλερ, είχες δίκιο».

Στη Γαλλία, μετά από διαδήλωση που κατέληξε σε επεισόδια μεταξύ μουσουλμάνων και Εβραίων, απαγορεύτηκαν οι πορείες για το Παλαιστινιακό θέμα, ενώ στη Γερμανία ένας ιμάμης κάλεσε επίσημα τους μουσουλμάνους στην περιοχή του να «δολοφονήσουν του σιωνιστές Εβραίους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης