Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε κατηγορητήριο, στο οποίο ο ιδρυτής της εταιρείας συμμετοχών Dogan Holding και πρόεδρος της τράπεζας Isbank κατηγορείται για ανάμιξη σε δίκτυο λαθρεμπορίας καυσίμων, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα αρκετών φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Η τράπεζα και ο όμιλος διαψεύδουν πως οι κατηγορίες ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Ο εισαγγελέας επιδιώκει την καταδίκη σε 23ετή κάθειρξη του Αϊντίν Ντογάν, η εταιρεία συμμετοχών του οποίου Dogan Holding είναι ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου ομίλου μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, στον οποίο ανήκουν εφημερίδες όπως η Hurriyet και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα όπως τα CNN Turk και Kanal D, αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Isbank Ερσίν Οζιντσέ κατηγορείται για ανάμιξη στη χρηματοδότηση του δικτύου λαθρεμπορίου από το 2001 έως το 2007, προσθέτει η Aksam.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Isbank τονίζει πως οι κατηγορίες εναντίον του προέδρου της δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Στην ανακοίνωσή της, την οποία απευθύνει στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η τράπεζα αναφέρει πως θα προχωρήσει σε κάθε νομική ενέργεια για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα της ίδιας και των διευθυντών της, αλλά διευκρινίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Reuters, η υπόθεση χρονολογείται από την εποχή που η Dogan Holding και η Isbank ήταν μέτοχοι στον διανομέα καυσίμων Petrol Ofisi, πριν από την εξαγορά του το 2010 από την αυστριακή εταιρεία OMV.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εισαγγελείς είχαν αρχίσει έρευνα σε βάρος του Dogan Media Group για «προπαγάνδιση της τρομοκρατίας». Το 2009 είχε επιβληθεί στον όμιλο πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για απλήρωτους φόρους, σε μια ενέργεια την οποία επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν απόπειρα να συντριβούν αυτοί που επικρίνουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αφού η εφημερίδα είχε καλύψει δημοσιογραφικά τις κατηγορίες κατά του Τούρκου προέδρου για διαφθορά.

Εξάλλου ένας συνεργάτης του Ερντογάν είχε ζητήσει τον Ιανουάριο να εθνικοποιηθεί η Isbank, στην οποία έχει μερίδιο 28% το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης