Τεταμένο είναι το πολιτικό κλίμα στη Ρώμη μετά το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια ετοιμάζονται ήδη για τις πρόωρες εκλογές, που φαντάζουν πλέον αναπόφευκτες, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 

Η κυβερνητική συνεργασία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια μπλόκαρε την τελευταία στιγμή και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (θα τη στηρίξει μόνον η Kεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος) και ότι θα πρέπει να ετοιμάσει υποχρεωτικά τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες εκλογές θα γίνουν πιθανώς στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά τα Πέντε Αστέρια κάνουν αναφορά ακόμη και στον Αύγουστο.

Στους δρόμους Πέντε Αστέρια και Λέγκα

Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι σε θέση μάχηςΤο πολιτικό κλίμα παραμένει, πάντως, εμφανώς τεταμένο. Τα Πέντε Αστέρια ετοιμάζουν συγκέντρωση στη Ρώμη στις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η αβασίλευτη Δημοκρατία.

Η θέση τους είναι ότι μετά τις εξελίξεις της περασμένης Κυριακής «η ιταλική Δημοκρατία λαβώθηκε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κινητοποίηση αναμένεται να λάβει μέρος και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει να ανήκει στην κεντροδεξιά συμμαχία (μαζί με τη Φόρτσα Ιτάλια) ή αν θα υπογράψει προεκλογική συνεργασία με το κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Οι αναλυτές «βλέπουν» απόλυτη κυριαρχία των «αντισυστημικών» κομμάτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα σαρώσουν στις επόμενες εκλογές.

Όπως αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Cattaneo, εάν τα δύο κόμματα συμφωνήσουν, θα σαρώσουν τις μονοεδρικές περιφέρειες της Ιταλίας, κάτι που θα τους δώσει ένα επιπλέον bonus της τάξεως του 15% που θα έκανε την Ιταλία να βαφτεί κυριολεκτικά στο πράσινο και στο κίτρινο, στα χρώματα δηλαδή του Κινήματος και της Λέγκα.

Βάσει της έρευνας αυτής και με εξαίρεση τα αστικά κέντρα του Μιλάνου και του Τορίνου, και εν μέρει των περιφερειών της Εμίλια, της Τοσκάνης και του Τρεντίνο – Άλτο Αντίτζε, ο «κιτρινο-πράσινος άξονας» του Κινήματος και της Λέγκα θα επικρατούσε σε όλη την υπόλοιπη ιταλική επικράτεια.

Και θα λάμβανε το 94% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Βουλή (δηλαδή τις 219 από τις 232 έδρες) και το 90% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Γερουσία (δηλαδή τις 104 από τις 116 έδρες).

​«Μια συμμαχία Κινήματος και Λέγκα θα έβγαινε ισχυρά ενισχυμένη από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες»«Τα δύο κόμματα θα έβλεπαν τις έδρες τους να αυξάνονται σημαντικά, καθώς θα εκκινούσαν από μια κοινοβουλευτική βάση στήριξης του 35%. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή θα είχαν την πλειοψηφία των δύο τρίτων με 425 έδρες επί συνόλου 630 εδρών, δηλαδή θα έλεγχαν το 69% τη Βουλής (από 55% που ελέγχουν σήμερα, 343 έδρες). Στη Γερουσία θα είχαν 209 γερουσιαστές, δηλαδή θα έλεγχαν το 68% της Γερουσίας (σήμερα έχουν 167 γερουσιαστές, δηλαδή το 54%). Μια συμμαχία Κινήματος και Λέγκα θα έβγαινε ισχυρά ενισχυμένη από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Αυτό είναι το συμπέρασμα, υποστηρίζει η έρευνα, επιβεβαιώνοντας σε αυτήν την περίπτωση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελείται στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου και έχοντας ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνό του, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ξεστόμισε μία φράση που συνοψίζει και αιτιολογεί τις ανησυχίες των παραδοσιακών ιταλικών κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αν πάμε σε εκλογές εξαιτίας του βέτο στον Σαβόνα, “τα αντισυστημικά κόμματα” θα πάρουν 80%».

Π. Σαβόνα: Δεν ήθελα να βγάλω τη χώρα από το ευρώ


Στο μεταξύ, ο καθηγητής Πάολο Σαβόνα δήλωσε ότι «υπέστη σοβαρή αδικία από τον Ματαρέλα», ο οποίος προέβαλε το γνωστό βέτο για το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σαβόνα τόνισε ότι δεν ήθελε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά να προσπαθήσει να πετύχει καλύτερους όρους για την Ιταλία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο καθηγητής αυτός με καταγωγή από τη Σαρδηνία θα είναι ωστόσο υποψήφιος με τη Λέγκα στις επόμενες εκλογές.

Η Ιταλία ουσιαστικά ετοιμάζεται να περάσει όλο το καλοκαίρι μέσα σε συνεχές προεκλογικό κλίμα. Και να χωριστεί σε δύο, κυρίως, ομάδες: τους υπερασπιστές του προέδρου της Δημοκρατίας και τους οπαδούς της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, που θέλουν ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης