Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν σήμερα να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να είναι παρόντες στον σχεδιαζόμενο επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων Ροχίνγκια από το Μπανγκλαντές πίσω στη Μιανμάρ.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υπέγραψαν την Πέμπτη μια συμφωνία για τους όρους βάσει των οποίων θα διεξαχθεί η διαδικασία. Στόχος είναι να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των Ροχίνγκια μέσα σε δύο μήνες, προκειμένου να μειωθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν οι υπερπλήρεις καταυλισμοί προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιδέα ότι η Μιανμάρ θα τους υποδεχθεί πίσω στα καμένα χωριά τους με ανοικτές αγκάλες είναι αστεία» δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιος για τα δικαιώματα των προσφύγων.

«Αντί να συμμετάσχει στο διαφημιστικό κόλπο αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να γίνουν επαναπατρισμοί χωρίς διεθνείς παρατηρητές που θα φροντίζουν για την ασφάλεια, χωρίς να εγκαταλειφθεί η ιδέα να εγκατασταθούν οι επαναπατρισθέντες σε καταυλισμούς, χωρίς να επιστραφεί η γη και να ανοικοδομηθούν τα κατεστραμμένα σπίτια και χωριά» σημείωσε.

Περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλυτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες του βιρμανικού στρατού «εθνοκάθαρση» και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον έχουν κατηγορήσει για ωμότητες, όπως ομαδικοί βιασμοί, πυρπολήσεις και φόνοι.

Αν και η ηγέτις της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει δηλώσει ότι θα μπορέσουν να επαναπατριστούν όσοι Ροχίνγκια μπορούν να αποδείξουν ότι ζούσαν στη χώρα και ότι θα γίνει «με ασφάλεια και οικειοθελώς», υπάρχουν ανησυχίες ότι ο στρατός της χώρας, που δεν ελέγχεται από την πολιτική κυβέρνηση, ενδέχεται να εγείρει εμπόδια στη διαδικασία.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές προβλέπει ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή των Ροχίνγκια.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει σαφείς λεπτομέρειες για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει ο επαναπατρισμός ή ποιον ρόλο κι εάν θα διαδραματίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Είναι κοινή πρακτική να εμπλέκεται η UNHCR στις επιχειρήσεις οικειοθελούς επαναπατρισμούς προκειμένου να φροντίζει για την τήρηση των διεθνών κανόνων» σχολίασε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αντρέι Μάχετσιτς. «Δεν έχουμε δει τη συμφωνία» πρόσθεσε.

Ακτιβιστές παρατηρούν επίσης ότι στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν ξεχωριστά Μιανμάρ και Μπανγκλαντές μετά τη σύναψη της συμφωνίας δεν περιλαμβάνονται κι άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η προστασία των Ροχίνγκια από μελλοντική βία, ένας οδικός χάρτης για την επίλυση του νομικού καθεστώτος τους κι αν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Σαρμίν Μοχάμεντ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα «έχουν παραγκωνιστεί εντελώς» και η συζήτηση για την επιστροφή των προσφύγων είναι «πρώιμη» την ώρα που συνεχίζεται η ροή των Ροχίνγκια προς το Μπανγκλαντές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης