Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France προβλέπει την ακύρωση αύριο του 50% των πτήσεών της μεγάλων αποστάσεων που αναχωρούν από το Παρίσι λόγω της απεργίας που προβλέπεται να διεξαχθεί με αίτημα αύξηση των μισθών, στην οποία τα συνδικάτα έχουν καλέσει να κατέβουν οι πιλότοι και το προσωπικό αέρος και εδάφους.

Η Air France προβλέπει να τηρήσει «το 75% των προγραμματισμένων πτήσεών της», βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί «το 50% των πτήσεών της μεγάλων αποστάσεων που αναχωρούν από το Παρίσι», «το 75% των πτήσεών της μεσαίων αποστάσεων από και προς το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού» και «το 85% των πτήσεών της μικρών αποστάσεων», διευκρινίζει η διεύθυνση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν το σύνολο των συνδικάτων της Air France κάλεσε χθες να κατέβουν σε απεργία την Πέμπτη οι πιλότοι και το προσωπικό αέρος και εδάφους της εταιρείας, ζητώντας μια γενική αύξηση των μισθών της τάξης του 6%, δεδομένης της μεγάλης αύξησης στα οικονομικά αποτελέσματα της αεροπορικής εταιρείας.

Ο όμιλος Air France-KLM εμφανίζει κέρδος εκμετάλλευσης αυξημένο κατά 42% για το 2017 στα 1,488 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 588 εκατομμύρια ευρώ για το γαλλικό κομμάτι του.

Η διεύθυνση κατέθεσε ένα νέο σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει μια γενική αύξηση, την πρώτη από το 2011, της τάξης του 1%, η οποία θα καταβληθεί σε δύο φάσεις και έναν φάκελο ατομικών αυξήσεων της τάξης του 1,4% μόνον για το προσωπικό εδάφους.
Το κείμενο αυτό, το οποίο απέρριψε η πλειονότητα των συνδικάτων, υλοποιήθηκε μονομερώς από την διεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνδικάτα που καλούν σε απεργία καταδικάζουν την αύξηση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για «ελεημοσύνη», η οποία «δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους διαβίωσης και να καλύψει τη διαφορά μετά το πάγωμα των μισθών από το 2011».

Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων «δεν είναι λογικές», απάντησε ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM Ζαν Μαρκ Ζαναγιάκ στην Le Monde.

«Το συνολικό ύψος μιας τέτοιας αύξησης αντιπροσωπεύει περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

Μια συγκέντρωση προβλέπεται επίσης να διεξαχθεί αύριο το πρωί μπροστά στην έδρα της εταιρείας στο Ρουασί, όπου προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της επιχείρησης (CCE), αφιερωμένη κυρίως στην ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017.

Η συνεδρίαση αυτή θα γίνει τελικά στο Παρίσι, πληροφορήθηκαν χθες το απόγευμα εκπρόσωποι του προσωπικού. Σύμφωνα με τους ίδιους, η διεύθυνση της εταιρείας θέλει να αποφύγει μια νέα «5η Οκτωβρίου του 2015». Εκείνη την ημέρα, μετά την ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ο τότε διευθυντής ανθρωπίνων πόρων Ξαβιέ Μπροζετά είχε δεχθεί επίθεση μπροστά στις κάμερες από διαδηλωτές που είχαν εισβάλει στην αίθουσα στην οποία διεξαγόταν η CCE.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης