Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins Bloomberg» ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την εξάλειψη της ευλογιάς, πέθανε στη Βαλτιμόρη την Παρασκευή.

«Ο.Α. Henderson άλλαξε πραγματικά τον κόσμο προς το καλύτερο, δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας «UPMC». Αυτός ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την προσπάθεια να απαλλαγεί ο κόσμος από την ευλογιά. Ήταν σύμβουλος των Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους τζούνιορ σε θέματα υγείας. Τιμήθηκε από χώρες σε όλο τον πλανήτη. Είναι πραγματικά αναντικατάστατος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευλογιά είναι μια μολυσματική, ιογενής ασθένεια, άκρως μεταδοτική που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Χαρακτηριστικό της είναι τα κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα που μετατρέπονται σε κύστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια αυτή, η οποία ευθύνεται για την εξολόθρευση ολόκληρων ομάδων αυτοχθόνων στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Το τελευταίο κρούσμα στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 1949 και το τελευταίο στον κόσμο στη Σομαλία το 1977.

Το 2002 τιμήθηκε με το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που μπορούν να λάβουν οι απλοί πολίτες στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης