Μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συγκεκριμένη θέση είχε εκφράσει και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου, Ζου Μιν.

«Το Brexit έχει δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και είναι πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα​», το σχόλιο εκπροσώπου του ΔΝΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Διαβλέπουμε την αβεβαιότητα αυτήν τη στιγμή (σχετικά με το τι τελικά θα κάνει το Λονδίνο) ως τον εν δυνάμει μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και άλλους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν «αποφασιστικά» μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την απειλή αυτή.

«Το Brexit έχει δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιπτώσεις αφορούν τόσο την Ευρώπη όσο και την παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Ράις, σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι με αποφασιστικές ενέργειες που μπορεί να βοηθήσουν στο να μετριαστούν οι επιπτώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο» σημείωσε.


To Brexit επηρεάζει τη γερμανική οικονομία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως το ΔΝΤ ενδέχεται να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι με αποφασιστικές ενέργειες που μπορεί να βοηθήσουν στο να μετριαστούν οι επιπτώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ​«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος του Βερολίνου και σημαντικές αλλαγές στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία» είχε αναφέρει η Ένρικα Ντετραγιάς, βοηθός διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη σχετικά με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία. «Σε ό,τι αφορά στη νέα πρόβλεψη, ασφαλώς σκεφτόμαστε μια αναθεώρηση προς τα κάτω» υποστήριξε, προσθέτοντας πως «ήδη υποδεικνύουμε στην έκθεσή μας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα ενείχε κίνδυνο μείωσης. Δεν θα μάθουμε πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα σχέση για αρκετό καιρό».

Στην πρόβλεψή του, που συντάχθηκε πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ ανέβασε ελαφρώς τις προσδοκίες για το 2016, προβλέποντας ότι η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 1,7%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις του 1,5%. Μείωσε, όμως, την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 στο 1,5% από το 1,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης