Σε αποψινή τελετή, στην οποία ήταν διάχυτη η συγκίνηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων.

Το Μνημείο τοποθετήθηκε στην είσοδο του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία, όπου βρίσκονται μνήματα Κυπρίων και εξ Ελλάδος αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι έπεσαν κατά τη τουρκική εισβολή του 1974, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελετή από ελληνικής πλευράς, παρέστησαν ο ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος και ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος. Στην τελετή, συγγενείς αγνοουμένων από την Κύπρο και την Ελλάδα, των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμη διακριβωθεί, κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων.

Το μνημείο αποτελεί δωρεά του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελλάδας, και για την υλοποίηση του έργου υπήρξε συνεργασία με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας. Το μνημείο έγινε στην βάση σχεδιαστικής πρότασης του υποπτέραρχου (Ι) ε.α. της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Νίκου Ήμελλου, ο οποίος μαζί με τον εξ Ελλάδος γλύπτη, Αχιλλέα Βασιλείου, εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Ο κ. Ήμελλος είπε ότι σχεδιαστικά, το μνημείο αποτελείται από το άγαλμα της Μάνας, σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένο από ηφαιστειογενή πετρώματα (λάβα) Σαντορίνης. Το άγαλμα περιβάλλεται από 42 και 1619 ηφαιστιογενείς πέτρες με την κάθε μια να αναγράφει το όνομα του καθενός αγνοουμένου των περιόδων 1963-1964 και 1974.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο κ. Ήμελλος ανέφερε – πράγμα που φάνηκε μετά τα αποκαλυπτήρια – ότι το άγαλμα της Μάνας περιστρέφεται αργά, δίνοντας την εντύπωση ότι αναζητά τον αγνοούμενό της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία του πριν από τα αποκαλυπτήρια, τόνισε ότι με το μνημείο αποδίδεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας – της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας – στην κάθε μάνα, και στο πρόσωπο αυτής, στον κάθε ένα συγγενή που βίωσε και βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες που συνιστά το δράμα της αδιευκρίνιστης τύχης των αγνοουμένων μας.

Αποτελεί την ίδια στιγμή, σημείωσε, δήλωση προς τους οικείους των αγνοουμένων μας, της αμέριστης αλληλεγγύης, της ηθικής συμπαράστασης και της ταύτισης στο ανθρώπινο δράμα τους, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο της διακρίβωσης της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων.

Η Τουρκία επεσήμανε, «έχει τη νομική και ηθική υποχρέωση στη βάση του διεθνούς δικαίου, να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων και τον οριστικό τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Προς τον σκοπό αυτό, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε επιτακτικά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία και στις εκθέσεις του στρατού της, ούτως ώστε να μπορέσει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) να πραγματοποιήσει επιπρόσθετες εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες στις οποίες βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάλεσε όσους κατέχουν οποιαδήποτε πληροφορία για πιθανά σημεία ταφής που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου, να την καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, προς διευκόλυνση του έργου της ΔΕΑ.

Τέλος, συνεχάρη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την δωρεά του μνημείου, τον υποπτέραρχο ε.α , Νίκο Ήμελλο, τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου και τον δήμαρχο Σαντορίνης, Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο.

Η τελετή άνοιξε με χαιρετισμό του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Σάββα Αγγελίδη. Επίσης, απηύθυναν χαιρετισμό, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, καθώς και ο πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Κύπρου, Νίκος Σεργίδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης