Τον έντονο προβληματισμό των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχει προκαλέσει ερασιτεχνικό video που δείχνει τον αποκεφαλισμό δύο κρατουμένων από μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία δρα στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Στενές επαφές ανάμεσα στην Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Χαλιφάτο βλέπουν εμπειρογνώμονες, μετά τη δημοσιοποίηση video με αποκεφαλισμό κρατουμένων από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης στη ΝιγηρίαΔύο άνδρες, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, βρίσκονται πεσμένοι στα γόνατα. Πίσω τους στέκονται μαχητές της Μπόκο Χαράμ, κρατώντας στο χέρι τους ένα μαχαίρι. Κατά τη διάρκεια του video, ο ένας εκ των δύο κρατουμένων παραδέχεται στην κάμερα πως έλαβε χρήματα από την κυβέρνηση προκειμένου να διεισδύσει στους κόλπους της οργάνωσης και να παράσχει στη συνέχεια πολύτιμες πληροφορίες για τα σχέδια και τη δράση της. Με τη χρήση μοντάζ, ακολουθεί η σκηνή με τα αποκεφαλισμένα πτώματα των δύο ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, πρόκειται για την πρώτη ανάρτηση μιας τέτοιας αποτρόπαιης πράξης της Μπόκο Χαράμ στο Διαδίκτυο, η οποία παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με ανάλογες ενέργειες του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ. Τα προηγμένα γραφικά και οι εξελιγμένες τεχνικές μοντάζ θυμίζουν έντονα video των τζιχαντιστών, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τις πρόσφατες αναφορές εμπειρογνωμόνων για πιθανή συνεργασία ανάμεσα στις δύο οργανώσεις, με στόχο τη δημιουργία «ανίερης» συμμαχίας.

Ποια είναι η Μπόκο Χαράμ

Η Μπόκο Χαράμ εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2009 και το όνομά της σημαίνει «η Δυτική Εκπαίδευση είναι απαγορευμένη». Τα μέλη της αντιτίθενται σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον Δυτικό Πολιτισμό, υπογραμμίζοντας πως η κοινωνία θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τον Iσλαμικό Nόμο (Σαρία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε την ένοπλη δράση της το 2009. Το όνομά της σημαίνει «η Δυτική Εκπαίδευση είναι απαγορευμένη» και τα μέλη της αντιτίθενται σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον Δυτικό Πολιτισμό, υπογραμμίζοντας πως η κοινωνία θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τον Iσλαμικό Nόμο (Σαρία)Οι μαχητές της βρίσκονται πίσω από φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες, υπαίθριες αγορές, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτήρια, ακόμα και σχολεία κυρίως στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ σφοδρές είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Μπόκο Χαράμ και του κυβερνητικού στρατού. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά διαστήματα από τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Goodluck Jonathan, για την επίτευξης συμφωνίας που θα βάλει ένα τέλος στη χρόνια διαμάχη με την εξτρεμιστική οργάνωση, δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κοινό έδαφος συνεννόησης.

Η Μπόκο Χαράμ έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά τις μαζικές απαγωγές μαθητριών τον Μάιο του 2014, προκειμένου να γίνουν σύζυγοι μαχητών της οργάνωσης ή να τις πωλήσουν ως «σκλάβες του έρωτα» σε γειτονικές χώρες. Παράλληλα, αρκετές ήταν και οι απαγωγές υπηκόων από χώρες της Δύσης με σκοπό την είσπραξη λύτρων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό της οργάνωσης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης